main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2020 — 09:14

Ook mediawereld economisch hard geraakt door uitbraak coronavirus

Ook voor de mediawereld heeft de uitbraak van het coronavirus grote economische gevolgen. Veel adverteerders houden hun hand op de knip, waardoor tijdschriften, kranten, radiozenders en tv-zenders een belangrijke inkomstenbron kwijtraken.

Algemeen secretaris NVJ Thomas Bruning: “We zien in de journalistiek eigenlijk een heel dubbel beeld. We zien een deel van onze beroepsgroep zich helemaal de blubber werken, omdat de behoefte aan nieuws enorm groot is. Tegelijkertijd krijgt diezelfde beroepsgroep enorme klappen, omdat adverteerders wegblijven.”

Miljoen euro schade

Vooral lokale media en freelancers, zoals tekstschrijvers en fotografen, worden volgens Bruning hard geraakt. “Landelijke kranten halen nog inkomsten uit abonnees, maar lokale media is totaal afhankelijk van adverteerders. Voor hen kan dit de doodsteek betekenen. Ook freelancers hebben het zwaar, omdat opdrachten massaal worden ingetrokken. Freelancers in de de media melden nu al meer dan een miljoen euro aan schade.”

MKB-voorzitter Jacco Vonhof hoort gelijke verhalen van zzp’ers uit alle branches. “Of het nou mensen uit de mediawereld zijn of creatievelingen, kappers, visagisten: voor hen hakt dit er behoorlijk in. Wel wil ik erbij zeggen dat we pas net begonnen zijn. Er zijn heel veel goede maatregelen genomen vanuit de overheid. Die moeten nog uitgewerkt worden en dat kost tijd, maar laten we nou vooral niet in paniek raken.”

Steunmaatregelen zzp’ers

Ook benadrukt Vonhof dat zzp’ers goed in de gaten moeten houden welke steunmaatregelen binnenkort voor hen worden opengesteld. “Gisteren zijn al de loketten opengegaan voor de bijzondere bijstand, die vooral bedoeld is voor zelfstandigen. Daar kun je nu een aanvraag indienen. Je krijgt niet direct geld, maar er is wel al bevoorschotting mogelijk in sommige gevallen.”

LEES OOK: Nederlander vroeg massaal hypotheek aan tijdens eerste thuisweek coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in