main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2020 — 10:55

Wanneer krijgen we vakantiegeld? ‘Mogelijk later door coronacrisis’

Bedrijven mogen er wellicht langer over gaan doen om vakantiegeld uit te betalen aan hun werknemers. Vakbond FNV zegt in De Telegraaf dat die optie op tafel ligt om te voorkomen dat bedrijven door de coronacrisis in de financiële problemen terechtkomen.

Vanuit de horeca en de detailhandel klinkt de roep om het vakantiegeld later uit te mogen betalen om in deze tegenvallende tijden door het coronavirus meer geld in kas te houden. De FNV is bereid om in het uiterste geval uitbetaling van dat vakantiegeld op te schorten bij bedrijven die niet genoeg hebben aan de financiële noodmaatregelen van het kabinet.

“We krijgen signalen vanuit verschillende sectoren en op centraal niveau van de werkgevers of we niet kunnen kijken naar uitstel van vakantiegeld”, zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha van de FNV tegen de krant. “Wat ons betreft zou dit een ultieme stap zijn voor sectoren in nood.”

‘Later vakantiegeld positieve richting’

Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is blij met de houding van de FNV. “Dit is een hele positieve richting”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Heel veel kleine bedrijven kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. Zij zien vooral op tegen vaste lasten, zoals pensioenlasten of vakantiegeld.”

LEES OOK: Dit zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Nederlandse economie

De constructieve opstelling van de FNV kan bedrijven overeind houden, denkt Biesheuvel. “Dit past ook in het beeld van het kabinet om zoveel mogelijk banen te behouden en bedrijven deze crisis te laten overleven. Het lastige voor bedrijven is het acute probleem met liquiditeit en die los je hier voor een deel mee op”, doelt hij op het later uitbetalen van het vakantiegeld. Biesheuvel stelt werknemers wel gerust. “Uiteraard krijgt iedereen alsnog z’n vakantiegeld.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer