main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2020 — 08:58

Kunnen gestrande reizigers nog terug naar Nederland? ‘Teleurstellingen zullen er ongetwijfeld zijn’

Nog altijd is er veel onduidelijkheid over het aantal Nederlanders dat nog gestrand is in het buitenland en verwoede pogingen onderneemt om terug naar het thuisland te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het om “duizenden” Nederlanders gaat, maar kan geen precieze cijfers geven. Veel reizigers vragen zich af of zij nog wel op korte termijn naar Nederland terug kunnen komen. Luchtvaartdeskundige Yteke de Jong verwacht dat dat lang niet voor iedereen gaat lukken, zo zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De komende dagen zullen er steeds meer routes afgesneden worden”, zegt De Jong. “Bijna alle luchtvaartmaatschappijen zetten hun hele vloot aan de grond. Het afgelopen weekend ging nog 60 procent van de vluchten op Schiphol door. De verwachting is dat dat bijna naar nul procent zal gaan.”

Reizigers zullen hun verwachtingen moeten aanpassen aan deze vervelende situatie. “Iedereen die nu nog in het buitenland zit moet er rekening mee houden dat het misschien een tijdje zo gaat blijven”, zegt De Jong.

Reizen via ander Europees land

Wie nog terug wil komen, zal daarmee dus snel moeten zijn. Terugreizen via een ander Europees land kan de kans vergroten om nog terug te komen, zo adviseert De Jong. “Ze kunnen kijken of ze nog ergens aan boord kunnen komen, al kom je maar in Europa. Je ziet wel dat er bij speciale repatriëringsvluchten ook bepaalde regels zijn. Gisteren ging er een vlucht van Air France uit Peru naar Parijs, maar daar mochten geen Nederlanders aan boord. Je kunt het nog proberen via de Verenigde Arabische Emiraten, maar de komende dagen gaat dat ook steeds minder worden.”

Buitenlandse Zaken

Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken probeert men zoveel mogelijk Nederlanders terug te halen, maar daar raakt men overbelast, zegt De Jong. “Die mensen zitten op allerlei verschillende plekken in de wereld, en het ministerie moet met al die verschillende regeringen onderhandelen om te kijken of er een toestel kan landen.”

De Jong raadt reizigers aan om de komende dagen de informatie goed in de gaten te houden, omdat de situatie elke dag verandert. “Het zijn echt allemaal dagkoersen. Teleurstellingen zullen er ongetwijfeld zijn.”

Zij raadt gestrande reizigers aan om er het beste er van te maken op de locatie waar zij zitten. “Probeer genoeg geld bij je te hebben en zoek lotgenoten. Leg je neer bij het feit dat je de komende tijd niet terug zult komen.”

LEES OOK: Blok: druk bezig met terughalen Nederlanders uit buitenland

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer