main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Cokevissers - 22 maart 2020 — 15:27

Cokevissers: een nieuwe WNL-podcast over Urker vissers in de greep van de cocaïnemaffia

In het voorjaar van 2017 wordt ruim 260 kilo cocaïne aan boord van een Urker viskotter gevonden. Op Urk klinken direct geluiden dat de zaak van deze ‘cokekotter’ geen incident is. En ook het Openbaar Ministerie stelt zelfs dat de boven- en onderwereld met elkaar verweven zijn op het voormalige eiland.

Cokevissers

Hoe kon het dat een groepje Urker vissers in de greep raakte van de cocaïnemaffia? Dat is het uitgangspunt van de vijfdelige WNL-podcast ‘Cokevissers’. Een verhaal over geld, cocaïne en moord. Het verhaal is op waarheid gebaseerd; om te komen tot een zo goed mogelijke vertelling zijn er fictionele karakters en verhaalelementen aan toegevoegd. Misdaadverslaggever Wouter Laumans is op onderzoek uitgegaan.

Viskotter vol cocaïne

‘Cokevissers’ draait om Urker visser Jelle Hakvoort. Hij is de eigenaar van de viskotter Z595. Wanneer zijn kotter in het voorjaar van 2017 in de haven van Harlingen aankomt, staat de douane het schip al op te wachten. Aan boord wordt ruim 260 kilo cocaïne gevonden. Aanvankelijk zegt Jelle dat hij van niets weet, maar wanneer de recherche hem met het tegendeel confronteert, beweert de visser dat hij gedwongen werd om mee te werken. Maar is dat wel zo?

‘Cokevissers’ is nu te beluisteren via de site en de app van NPO Radio1, Spotify of uw favoriete podcast-app.

Ondertussen is de cocaïnevondst op Urk ingeslagen als een bom. Het voormalige eiland staat bekend als een plek waar men leeft volgens de Christelijke traditie van ‘Ora et Labora’: bid en werk. Het dorp geldt als een van de veiligste gemeenten van Nederland. Een gemeente waar de handelsgeest welig tiert en waar ze niet zo veel ophebben met bemoeienis van buitenaf. Maar cocaïnesmokkel? Dat gaat wel heel ver.

Mocro Maffia

Cokevissers is gemaakt door misdaadjournalist Wouter Laumans. Samen met Marijn Schrijver schreef hij in 2014 het boek Mocro Maffia. Vorig jaar verscheen van hen het boek ‘Wraak’. Naast zijn werk voor Omroep WNL schrijft hij over georganiseerde misdaad voor onder meer NRC Handelsblad en weekblad Panorama.

LEES OOK: Hoe kwam een ‘keurige’ Urker viskotter vol met cocaïne te zitten? ‘Dat baarde wel opzien’

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug