Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet neemt forse maatregelen om ondernemers te helpen: ‘Dit gaat om miljoenen, zo niet miljarden’

Redactie

Het bedrijfsleven gaat een zware tijd tegemoet nu Nederland voor een groot deel stilligt door het coronavirus. Het kabinet neemt dan ook forse maatregelen om faillissementen te voorkomen, zegt Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in Goedemorgen Nederland. "Dit gaat om honderden miljoen, zo niet miljarden. Het kabinet is hier niet kinderachtig in, maar de situatie maakt dat ook noodzakelijk."

Zo is er de borgstellingsregeling die vanaf vandaag vervroegd ingaat, zegt Keijzer "Dat komt erop neer dat het voor bedrijven makkelijker en aantrekkelijker wordt om rood te staan." Dat is nodig voor onder meer de horeca. "Daar vallen alle inkomsten weg, maar de vaste lasten gaan door."

Uitstel betaling belasting

Daarnaast neemt het kabinet nog een aantal maatregelen. "Uitstel van betaling van belasting is al aangekondigd", zegt Keijzer. "En bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt nu gekeken hoe we de werktijdverkorting nog sneller en soepel kunnen laten verlopen."

De voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof, is blij met de maatregelen die het kabinet nu neemt. "Ik ben niet gerustgesteld over deze situatie, maar wel over hoe het kabinet ermee omgaat. Minister Hoekstra (Financiën) heeft 90 miljard klaarstaan, dat hebben we misschien niet eens allemaal nodig. Dat is de ruimte die we als Nederland de afgelopen jaren hebben verdiend door goed economisch beleid. Daar hebben we hard voor gewerkt met elkaar."

"Dit is uitzonderlijk, maar we kunnen het met elkaar oplossen", zegt Vonhof. Hij pleit ervoor om de maatregelen zo in te richten dat zowel werknemers als zelfstandigen, flexwerkers en payrollers ermee geholpen worden.

'Ondernemers, help elkaar'

Zowel Keijzer als Vonhof roepen bedrijven op om ook elkaar te helpen. Keijzer: "Een horecaondernemer huurt een pand. Dan wil ik tegen de vastgoedeigenaar zeggen: 'Ga hier op een coulante manier mee om.' Als je nu zegt 'contract is contract', dan ben je uiteindelijk een dief van je eigen portemonnee. Help die ondernemer om deze tijd te overbruggen."

Vonhof ziet nu al dat ondernemers elkaar te hulp schieten. "Ze stellen de huurverplichting uit of zorgen dat ondernemers even niet hoeven af te lossen." Hij roept grote bedrijven ook op om kleine bedrijven snel te betalen."Hoe makkelijk is het om, als je wel liquide bent, je leverancier sneller te betalen. Het is een kwestie van met elkaar samen nadenken, schouder aan schouder."

"Als we dat met elkaar doen hebben we een goede kans om hier uit te komen", vult Keijzer aan.

LEES OOK: Wiebes over economische steun corona: ‘Als er meer nodig is, komt er meer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau