Verschillende scholen in Nederland wachten een kabinetsbesluit niet af en houden maandag hun deuren gesloten. Zo legt het mboRijnland in Zuid-Holland, dat ongeveer 16.000 leerlingen heeft, tot dinsdag 31 maart het onderwijs stil op alle locaties.

“We zien veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid over het coronavirus in de samenleving. De gezondheid van medewerkers en studenten is voor ons belangrijk”, aldus de scholenkoepel.

Ook alle locaties van de mbo-school Zadkine (onder meer Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Utrecht en Veghel) gaan tot en met 27 maart dicht. “We doen dit omdat we zien dat het coronavirus veel onzekerheid en onrust veroorzaakt onder onze medewerkers, studenten en hun ouders.” De lessen gaan voor zover mogelijk digitaal door.

Online onderwijs

Mbo-school het Friesland College, met meerdere vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen, gaat drie dagen dicht om het onderwijs zoveel mogelijk online in te richten. Ook wordt gekeken of leerlingen de komende tijd iets kunnen betekenen in sectoren als de zorg en het onderwijs.

Ook ROC het Graafschap College in Doetinchem, met bijna 10.000 studenten, sluit met ingang van maandag de deuren tot en met 31 maart. Vier basisscholenkoepels in Friesland, met in totaal 55 basisscholen, besloten om tot 29 maart de deuren dicht te houden. Het Baarnsch Lyceum, de Waldheim Mavo in Baarn, het Griftland College in Soest en de Vrije School in Zeist houden ook de deuren dicht.

Spoedoverleg

Het kabinet houdt zondag spoedoverleg met medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten.

LEES OOK: Spoedoverleg kabinet met artsen over scholensluiting, minister neemt advies ‘serieus’