main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2020 — 10:14

Apotheken in Amsterdam verkopen stofmaskers als medische mondkapjes: ‘Er wordt ingespeeld op de angst’

Twee apotheken in het centrum van Amsterdam verkopen stofmaskers van bouwmarkt Gamma als medische mondkapjes en vragen hier ook nog de hoofdprijs voor. Zo wordt er tot 15 euro gevraagd voor een stofmaskers, terwijl bij de bouwmarkt drie stuks 5,49 euro kosten.

“Je verwacht van een apotheker dat die bijdraagt aan de gezondheidszorg”, stelt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Of dit bijdraagt aan de gezondheidszorg durf ik te betwijfelen.”

Een woordvoerder van het RIVM laat aan AT5 weten dat deze stofmaskers voor burgers niet helpen om het coronavirus tegen te gaan. “We raden alleen medisch personeel aan om mondkapjes te gebruiken. Voor burgers heeft dat geen zin en al helemaal niet als het gaat om mondkapjes van de Gamma.”

‘Als ze het willen, hebben wij het’

Vooral bij Chinese toeristen zouden de maskers in trek zijn, vertelt een medewerker van een van de apotheken aan AT5. “Omdat hier hele bussen met Chinezen binnenkwamen in januari. Die wilden allemaal graag een masker hebben. We hebben toen geprobeerd overal maskers vandaan te halen. Niet omdat het onze ’core business’ is, maar gewoon omdat wij dachten: ’nou, zij willen graag een masker’. Het is een soort schijnveiligheid. Als ze het willen, dan hebben wij het.”

De twee apotheken zijn van dezelfde bedrijfsleider. Volgens de beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, is de verkoop van de stofmaskers “laakbaar”. “Wat deze apotheker doet, valt binnen het ondernemerschap. Maar dit is niet iets wat wij als beroepsorganisatie van zorgverleners adviseren te doen.”, zo laat de KNMP weten aan AT5. Verder verwijst de beroepsorganisatie naar het RIVM voor informatie over het juiste gebruik van mondkapjes.

‘Zorg voor duidelijke informatie’

Tweede Kamerlid voor de VVD Zohair El Yassini vindt ondernemerschap goed, maar benadrukt dat ondernemerschap gepaard gaat met verantwoordelijkheid. “Hier wordt ingespeeld op de angst in plaats van oplossingen die nodig zijn.”

De VVD’er vindt dat er voor duidelijke informatie gezorgd moet worden. “Voor mensen is het moeilijk of te weten of een kapje wel of niet werkt. Daar hebben wij de experts voor nodig.”

LEES OOK: Preppershops kunnen vraag niet aan vanwege coronavirus: ‘Hier waren wij ook niet op voorbereid’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier