Forum voor Democratie en de VVD, het CDA en Lokaal Brabant zijn er in principe uit: ze willen samen het nieuwe provinciebestuur in Noord-Brabant vormen. De partijen hebben voldoende vertrouwen in elkaar om een nieuwe coalitie te smeden. De partijen hebben op dit moment acht uitgangspunten vastgelegd die ze belangrijk vinden voor een goede samenwerking.

Zo willen de partijen “een open en respectvolle samenleving waarin iedereen mee kan doen. De hand uitsteken naar iedereen die mee wil doen.” Ook zeggen ze actief onderdeel van Europa te willen zijn en een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord.

Landelijk is Forum kritisch over deze onderwerpen. De partijen werken nu met een formateur aan een akkoord op hoofdlijnen. Ze verwachten dat de eerste helft van april te kunnen presenteren, aldus de provincie.

LEES OOK: VVD praat met Forum voor Democratie en CDA over nieuwe coalitie in Brabant

Tweede provincie met FvD in bestuur

Noord-Brabant is de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten komt. In Limburg zit de partij al in het provinciebestuur. FvD won tijdens de provinciale statenverkiezingen in maart vorig jaar fors.

Niet iedereen is enthousiast over de gesprekken die VVD en CDA met FVD voeren. Vorige maand twitterde GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat VVD en CDA in Noord-Brabant extreemrechts in het zadel willen helpen. D66 reageerde eveneens kritisch en ook bij onder meer de lokale CDA-afdeling in Oisterwijk klonk kritiek.

‘Groot bestuurlijk probleem in Brabant’

Het landelijke CDA stak nadrukkelijk geen stokje voor samenwerking in Brabant. “Een grote meerderheid ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt”, zei fractievoorzitter Pieter Heerma vorige maand.

LEES OOK: CDA-leider houdt samenwerking met FvD in Brabant niet tegen

CDA-ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) zijn in Den Haag kritisch op Forum-voorman Thierry Baudet, maar houden zich op de vlakte waar het samenwerking in Brabant betreft.

‘Eigen keuzes maken’

“Ik vind echt dat men daar moet bekijken wat verstandig is, wat afgewogen is”, zei Hoekstra eerder. De Jonge vindt het “maar goed ook” dat lokale en regionale afdelingen “hun eigen keuzes maken over hoe ze hun programma willen realiseren en met wie ze dat doen”.

De landelijk fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet noemt het “een mooie stap voor de partij! En een reuzenstap voor Nederland!”

LEES OOK: VVD-prominent Hans Wiegel over coalitieonderhandelingen Brabant: ‘Kiezers hebben altijd gelijk’