main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 3 maart 2020 — 09:58

Kamerlid Van Wijngaarden verwacht meer van minister Dekker bij tbs-problematiek

VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden verwacht meer maatregelen van minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker als het gaat om het capaciteitstekort in de Forensische psychiatrie en de problemen die dat oplevert in tbs-klinieken. Dat zei Van Wijngaarden maandagavond in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Eerder deze maand werd bekend dat een 34-jarige man op vrije voeten werd gesteld, ondanks dat hij zijn moeder, zus en tante ernstig mishandelde en bedreigde. Er kon geen onderzoek gedaan worden naar de geestelijke gesteldheid van de man, omdat er te weinig rapporteurs beschikbaar waren bij het NIFP, het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie.

De rechtbank oordeelde dat er ernstige redenen waren om te veronderstellen dat de man niet toerekeningsvatbaar is en dus kon er geen gevangenisstraf worden opgelegd. De man kwam vervolgens op vrije voeten, maar werd later alsnog opgevangen in een GGZ-instelling.

Brief minister Dekker

Maandag kwam minister Dekker met een brief gericht aan de Tweede Kamer met daarin een aantal oplossingen om de tekorten aan te pakken. Hoewel het een goede eerste stap is, verwacht Van Wijngaarden meer van de minister rondom de tbs-problematiek. “De eerste stap is gezet en dat toont de urgentie aan. Nu is het zaak die urgentie vast te houden”, aldus het Kamerlid, die van de minister verwacht dat hij de leiding neemt om de problemen op te lossen.

Van Wijngaarden vindt dat de minister in gesprek moet met de beroepsgroep om te achterhalen waarom het aantal rapporteurs de afgelopen jaren flink daalde. In 2012 lag het aantal rapporteurs nog op meer dan 600. Vorig jaar maakten iets meer dan 300 psychologen en psychiaters nog een rapport op in opdracht van het NIFP.

Waardering voor werk in de tbs

“Wat zijn nou de redenen dat die mensen dat niet meer willen doen?”, aldus Van Wijngaarden. “Ik denk dat het belangrijk is dat die vraag indringend en langdurig op het ministerie gesteld gaat worden. Daar gaan we op korte termijn met de minister over in debat.”

Van Wijngaarden vindt dat de samenleving meer respect moet hebben voor rapporteurs. “Wij moeten niet onderschatten hoe belangrijk het werk is dat zij doen en dat dat voor hen zelf een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Iedereen die in die wereld doet gevaarlijk werk en daar moeten we veel meer waardering voor hebben.”

LEES OOK: Tbs-klinieken stappen naar de rechter voor hogere vergoeding

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer