main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 20 februari 2020 — 14:51

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen de lonen en de vraag is nu: hebben consumenten inderdaad meer geld over de balk gejaagd?

De champagneflessen waren pas net ontkurkt en de oliebollen achter de kiezen of het CBS begon 2020 meteen met goed nieuws. Het statistiekbureau bracht op de tweede dag van het nieuwe jaar meteen spectaculaire cijfers naar buiten.

Grootste stijging lonen in tien jaar

De cao-lonen in Nederland bleken in 2019 namelijk met 2,5 procent te zijn gestegen. En vooral bijzonder: dat was de grootste stijging van lonen van de afgelopen tien jaar. Met name werknemers in de horeca, bij waterbedrijven en in het afvalbeheer kregen meer betaald.

LEES OOK: Grootste stijging cao-lonen in 10 jaar tijd, maar prijzen stijgen nog harder

Consumenten houden dus meer geld over in hun portemonnee om te besteden, maar doen ze dat ook? Ja, zegt het CBS vandaag. Consumenten hebben in december 2019 namelijk 2,9 procent meer besteed dan in december 2018.

Waar geven we meer geld aan uit?

Vooral duurzame goederen waren populair, hier werd 8,8 procent meer aan besteed. Het gaat hier bijvoorbeeld om auto’s, elektrische apparaten en woninginrichting. Ook werd er meer uitgegeven aan voedingsmiddelen.

Als we kijken naar de uitgaven die consumenten aan diensten deden, bijvoorbeeld aan verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en restaurantbezoeken, dan lagen die in december vorig jaar 1,9 procent hoger dan in december 2018.

De bestedingen van consumenten zitten overigens al langer in de lift. In november 2019 berekende het CBS een stijging van 1,3 procent ten opzichte van november 2018. En in oktober 2019 werd er 1,7 procent meer besteed dan in oktober 2018.

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer