Ridouan Taghi wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk had hij aangegeven naar de rechtbank te gaan, maar Taghi is het er niet mee eens dat hij apart van de andere verdachten in het liquidatieproces Marengo voor de rechter moet verschijnen.

Taghi wordt verdacht van meerdere moordopdrachten. Hij is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. De volgende inleidende zittingen in dit omvangrijke proces zijn gepland op 27 en 28 februari en 6 maart. Taghi zou afgezonderd van de rest als enige verdachte op de zitting van 6 maart moeten verschijnen, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

De 42-jarige Ridouan Taghi was jarenlang voortvluchtig. Eind vorig jaar is hij in Dubai opgepakt.

LEES OOK: Topcrimineel Ridouan Taghi opgepakt in Dubai

‘Daar is de zitting niet voor bedoeld’

Volgens Weski heeft Taghi – in elk geval niet in dit stadium – de behoefte om zijn verhaal te doen op een openbare zitting. “Daar is die zitting ook helemaal niet voor bedoeld”, aldus de raadsvrouw. Het gaat niet om een inhoudelijke behandeling van de zaak, maar om een voorbereidende zitting, waarin een tussenstand van het onderzoek wordt besproken.

De rechtbank kan nog beslissen dat de verdachte toch moet verschijnen in de rechtszaal. Als dat het geval is, zal dat later duidelijk worden.

LEES OOK: Handlanger Ridouan Taghi en bendeleider maakte crime programma voor RTL