main-logo NPO Start
Word lid
WNL Haagse Lobby - 17 februari 2020 — 21:27

VVD wil met motie maximumstraf doodslag verhogen tot 25 jaar: ‘Snel wet aanpassen’

De maximumstraf op doodslag moet worden verhoogd van 15 naar 25 jaar. De VVD zal morgen in de Tweede Kamer een motie indienen om dat te regelen. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft er vertrouwen in dat zijn voorstel het gaat halen, zegt hij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De roep om de straf op doodslag te verhogen, klinkt al langer. De topman van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, zei begin dit jaar al dat het verschil in straf tussen doodslag en moord te groot is. Voor doodslag krijg je nu 15 jaar, voor moord 30 jaar.

LEES OOK: Topman OM: maximumstraf doodslag moet omhoog

Van Wijngaarden vindt dat de maximumstraf voor doodslag aan vervanging toe is. “Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht eind negentiende eeuw is die nog niet verhoogd, dus we hebben aardig wat achterstallig onderhoud te verrichten.”

‘Stevige uitspraak over maximumstraf’

In eerste instantie was de straf voor moord altijd 20 jaar en was er dus een verschil van vijf jaar met de straf op doodslag. De straf op moord werd later verhoogd tot 30 jaar en nu moet de straf op doodslag volgen, vindt de VVD. “Laten we het oude verschil tussen doodslag en moord handhaven op vijf jaar. En als je dat wilt, moet je doodslag verhogen van 15 naar 25 jaar.”

Van Wijngaarden wil nog niet helemaal op de zaken vooruitlopen, maar verwacht dat zijn motie om de straf op doodslag te verhogen met tien jaar het morgen gaat halen. “De wet moet snel aangepast worden. Het is best een stevige uitspraak om als Kamer te doen, maar wij als medewetgever mogen ook best wat zeggen over de richting waarin die wetgeving zicht moet ontwikkelen.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer