main-logo NPO Start
Word lid
17 februari 2020 — 19:47

Geen beveiligers meer op bus langs azc Ter Apel: ‘bezorgde passagier’ start petitie

Vervoersbedrijf Qbuzz zet voorlopig geen beveiligers meer in op de buslijn die tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en het station van Emmen rijdt. Op dat besluit kwam ook meteen kritiek. Er is een petitie gestart om de beveiligers terug te laten keren.

De buslijn kwam vorig jaar vaak in opspraak, omdat asielzoekers voor overlast zorgden. Ze weigerden te betalen en bedreigden chauffeurs en passagiers. Om de problemen te lijf te gaan, werd besloten een speciale pendelbus in het leven te roepen voor asielzoekers. Deze rijdt van het azc in Ter Apel naar Emmen zonder te stoppen.

LEES OOK: Onbegrip over speciale bus voor overlastgevende asielzoekers: ‘Laat ze maar lopen’

Op de gewone buslijn reden, ondanks de komst van de speciale asielzoekersbus, nog wel beveiligers mee om te situatie in de gaten te houden. Qbuzz heeft die nu echter afgeschaft, schrijft RTV Noord. Dit heeft volgens Jaap Franke, de voorzitter van de ondernemingsraad van Qbuzz, deels met geld te maken.

‘Beveiligers moeten niet weg’

Het besluit van de vervoersmaatschappij zorgde meteen voor kritische geluiden. Zo werd er een online petitie gestart om de beveiligers terug te laten komen. ‘Je wilt je veilig voelen in alle bussen. Daarom moeten de beveiligers ook zeker niet weg. Met de beveiligers ging het een stuk beter’, schrijft de initiatiefnemer achter de petitie, die inmiddels meer dan 500 keer is getekend.

De voorzitter van de ondernemingsraad van Qbuzz zegt tegen RTV Noord dat er waarschijnlijk een passagier achter de petitie zit. Hij snapt de bezorgdheid. “Ze willen dat hun kinderen veilig met de bus kunnen gaan.” Hij stelt de passagiers gerust. “Bij het volgende opstootje zeggen we: hup, de beveiliger er weer op.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer