main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 februari 2020 — 18:31

Dit bedrijf verdient geld met afval: ‘Wij slopen niet, wij oogsten’

Veel bedrijven in de betonindustrie kijken met argwaan richting Geertruidenberg. Daar zit namelijk een betonbedrijf dat geld probeert te verdienen op een manier waar niet alle collega-bedrijven en concurrenten op zitten te wachten. “Wij slopen niet, wij oogsten”, zegt directeur Erik Koremans tegen het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland van WNL.

Een kwart van wat bouwbedrijven in ons land produceren is afval, zegt Frank Notten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het afval wordt naar de stortplaats gebracht en bedrijven hoeven er niet meer naar om te kijken.

Maar dat brengt geen geld in de la, dachten ze bij betonbedrijf New Horizon. Zij zijn een bedrijf in de circulaire economie, waarbij afvalstoffen opnieuw worden gebruikt. “Wij kunnen van oud beton weer nieuwe betonproducten maken”, zegt Koremans.

Lage kosten

Het bedrijf maakt grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt voor hergebruik. Het oude beton komt bij het bedrijf in een machine terecht, waarbij zand, grind en cement worden gewonnen. “Deze materialen kunnen weer prima worden toegepast in de productie van ons nieuwe beton”, schetst Koremans.

En dat levert het bedrijf geld op, want die nieuwe producten kunnen weer worden verkocht. “En er zijn aantoonbaar lage milieukosten”, zegt Koremans over de productie. Die lage kosten worden onder andere veroorzaakt door het gebruik van energie uit zonnepanelen tijdens het productieproces.

Niet elk bedrijf staat te springen

Volgens Frank Notten van het CBS is de overheid blij met dit soort initiatieven. “Hun doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. En daarvoor is het noodzakelijk om het grondstoffengebruik sterk terug te dringen.”

Toch staan niet alle bedrijven te springen om ineens afvalstoffen te gaan hergebruiken, merkt Koremans. “Naar onze nieuwe manier van ondernemen wordt wel sceptisch gekeken. De betonindustrie zit hier in eerste instantie niet op te wachten. Want daarmee raak je aan het bestaande verdienmodel van hoe beton oorspronkelijk wordt gemaakt.”

LEES OOK: ‘Als wij ondernemerschap heel ingewikkeld maken, gaat het met de welvaart snel achteruit’

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer