main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 17 februari 2020 — 18:31

Dit bedrijf verdient geld met afval: ‘Wij slopen niet, wij oogsten’

Veel bedrijven in de betonindustrie kijken met argwaan richting Geertruidenberg. Daar zit namelijk een betonbedrijf dat geld probeert te verdienen op een manier waar niet alle collega-bedrijven en concurrenten op zitten te wachten. “Wij slopen niet, wij oogsten”, zegt directeur Erik Koremans tegen het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland van WNL.

Een kwart van wat bouwbedrijven in ons land produceren is afval, zegt Frank Notten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het afval wordt naar de stortplaats gebracht en bedrijven hoeven er niet meer naar om te kijken.

Maar dat brengt geen geld in de la, dachten ze bij betonbedrijf New Horizon. Zij zijn een bedrijf in de circulaire economie, waarbij afvalstoffen opnieuw worden gebruikt. “Wij kunnen van oud beton weer nieuwe betonproducten maken”, zegt Koremans.

Lage kosten

Het bedrijf maakt grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt voor hergebruik. Het oude beton komt bij het bedrijf in een machine terecht, waarbij zand, grind en cement worden gewonnen. “Deze materialen kunnen weer prima worden toegepast in de productie van ons nieuwe beton”, schetst Koremans.

En dat levert het bedrijf geld op, want die nieuwe producten kunnen weer worden verkocht. “En er zijn aantoonbaar lage milieukosten”, zegt Koremans over de productie. Die lage kosten worden onder andere veroorzaakt door het gebruik van energie uit zonnepanelen tijdens het productieproces.

Niet elk bedrijf staat te springen

Volgens Frank Notten van het CBS is de overheid blij met dit soort initiatieven. “Hun doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. En daarvoor is het noodzakelijk om het grondstoffengebruik sterk terug te dringen.”

Toch staan niet alle bedrijven te springen om ineens afvalstoffen te gaan hergebruiken, merkt Koremans. “Naar onze nieuwe manier van ondernemen wordt wel sceptisch gekeken. De betonindustrie zit hier in eerste instantie niet op te wachten. Want daarmee raak je aan het bestaande verdienmodel van hoe beton oorspronkelijk wordt gemaakt.”

LEES OOK: ‘Als wij ondernemerschap heel ingewikkeld maken, gaat het met de welvaart snel achteruit’

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer