Dit bedrijf verdient geld met afval: ‘Wij slopen niet, wij oogsten’
Veel bedrijven in de betonindustrie kijken met argwaan richting Geertruidenberg. Daar zit namelijk een betonbedrijf dat geld probeert te verdienen op een manier waar niet alle collega-bedrijven en concurrenten op zitten te wachten. "Wij slopen niet, wij oogsten", zegt directeur Erik Koremans tegen het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland van WNL.
Een kwart van wat bouwbedrijven in ons land produceren is afval, zegt Frank Notten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het afval wordt naar de stortplaats gebracht en bedrijven hoeven er niet meer naar om te kijken.
Maar dat brengt geen geld in de la, dachten ze bij betonbedrijf New Horizon. Zij zijn een bedrijf in de circulaire economie, waarbij afvalstoffen opnieuw worden gebruikt. "Wij kunnen van oud beton weer nieuwe betonproducten maken", zegt Koremans.
Lage kosten
Het bedrijf maakt grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt voor hergebruik. Het oude beton komt bij het bedrijf in een machine terecht, waarbij zand, grind en cement worden gewonnen. "Deze materialen kunnen weer prima worden toegepast in de productie van ons nieuwe beton", schetst Koremans.
En dat levert het bedrijf geld op, want die nieuwe producten kunnen weer worden verkocht. "En er zijn aantoonbaar lage milieukosten", zegt Koremans over de productie. Die lage kosten worden onder andere veroorzaakt door het gebruik van energie uit zonnepanelen tijdens het productieproces.
Niet elk bedrijf staat te springen
Volgens Frank Notten van het CBS is de overheid blij met dit soort initiatieven. "Hun doel is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. En daarvoor is het noodzakelijk om het grondstoffengebruik sterk terug te dringen."
Toch staan niet alle bedrijven te springen om ineens afvalstoffen te gaan hergebruiken, merkt Koremans. "Naar onze nieuwe manier van ondernemen wordt wel sceptisch gekeken. De betonindustrie zit hier in eerste instantie niet op te wachten. Want daarmee raak je aan het bestaande verdienmodel van hoe beton oorspronkelijk wordt gemaakt."
LEES OOK: ‘Als wij ondernemerschap heel ingewikkeld maken, gaat het met de welvaart snel achteruit’