main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
13 februari 2020 — 16:34

Asielzoeker die medebewoner kopschopte uit ‘noodweer’ krijgt 20 maanden cel

Een 24-jarige asielzoeker uit Libië moet twintig maanden de cel in, omdat hij een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Budel in zijn gezicht schopte en tegen zijn hoofd stampte. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.

De man uit Libië kreeg in oktober ruzie met een andere asielzoeker uit Tunesië. Die laatste was volgens de rechter uit op een confrontatie door de Libiër achterna te zitten, hem te slaan, een glas naar zijn hoofd te gooien en hem met een mes te bedreigen.

‘Medebewoner schoppen was noodweer’

Uiteindelijk had de man uit Libië hier genoeg van en overmeesterde hij de Tunesiër. Daarna ging hij echter over de schreef, oordeelt de rechter in het vonnis. De Libiër schopte de medebewoner van het azc in zijn gezicht en stampte hem tegen zijn hoofd. Hij werd vervolgens gearresteerd.

LEES OOK: Vechtpartij AZC: Man raakt bewusteloos, medebewoner schopt door

De advocaat van de asielzoeker zegt dat er sprake was van noodweer. De rechter zegt te snappen dat de verdachte zichzelf wilde verdedigen vanwege de ‘dreigende situatie’, maar hij had moeten stoppen toen hij de man uit Tunesië overmeesterd had.

Ernstig geschokt

Door te blijven schoppen en stampen, maakte de Libiër zich schuldig aan poging tot doodslag. De rechter vindt dan ook niet dat er sprake is van noodweer. Hij krijgt daarom 20 maanden cel.

‘De verdachte schopte met volle kracht in het gezicht van de man, terwijl die roerloos op de grond lag. Het gaat om een zeer gewelddadig delict, waardoor de rechtsorde ernstig geschokt is en dat in de maatschappij gevoelens van onrust en onveiligheid teweegbrengt’, aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist. Dat de straf lager uitvalt dan de eis heeft te maken met de rol van het ‘slachtoffer’ in deze zaak, die eerder dreigend achter de verdachte aan zat.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer