main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 februari 2020 — 09:44

Eén op de drie tieners heeft last van internetterreur: ‘Wetgeving moet veranderen’

Eén op de drie tieners tussen de twaalf en achttien jaar heeft weleens last gehad van internetterreur, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland onder duizend jongeren en hun ouders. De meest voorkomende nare online gebeurtenis blijkt het ontvangen van berichten met schokkende inhoud, gevolgd door pesten, stalking, gehackt worden en sexting,  De wetgeving rond internetterreur moet daarom worden aangepast, vindt VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Op dit moment staan slachtoffers van online intimidatie vaak machteloos, verklaart Van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland. “Het strafrecht is een soort eindstation. Het duurt ontzettend lang om die hele procedure door te lopen. Het is veel belangrijker dat we belastend materiaal van iemand snel van bepaalde platforms kunnen laten verwijderen.”

Volgens het Kamerlid is de huidige wetgeving grotendeels nog gebaseerd op pesten op het schoolplein. “Maar het internet is geen schoolplein. Wat daar gebeurt, onttrekt zich aan onze waarneming. Wat wij willen is dat online platformen zoals Facebook en Twitter veel sneller inzicht geven in de gegevens van de uploaders van het materiaal. Waar ik naartoe wil, is dat een mogelijk slachtoffer al met de aangifte in de hand kan zorgen dat online platformen het materiaal verwijderen. Daarna kunnen we vaststellen of de actie daadwerkelijk strafbaar is geweest.”

Privacy

Een uitdaging bij dit type criminaliteit is privacy. Grote online bedrijven hebben de privacy van gebruikers hoog in het vaandel staan en zijn zeer terughoudend in het vrijgeven van gebruikersgegevens. “Hoe we de privacyregels nu met elkaar hebben afgesproken, betekent eigenlijk dat de boeven zich erachter kunnen verschuilen en wij, normale mensen, er heel erg veel last van hebben,” aldus Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, in het ochtendprogramma.

“Er wordt altijd maar geschermd met privacy”, vult Van Wijngaarden hem aan. “Maar als de Tweede Kamer gaan we zelf over hoe we privacywetgeving invullen en uitleggen. Zo zouden we bijvoorbeeld uitzonderingen kunnen maken voor dit soort gevallen, want cyberpesten kan vreselijke gevolgen hebben. Wat kan beginnen als pesten, kan eindigen met serieuze criminaliteit zoals stalking, afpersing en zelfs situaties met een dodelijke afloop veroorzaken. We moeten het dus echt niet onderschatten.”

LEES OOK: Politie helpt mee met internationale zoektocht cybercriminelen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer