‘Stop kansloze veiligelanders voortaan in versnelde asielprocedure’
Asielzoekers uit veilige landen die vrijwel zeker geen kans maken op asiel moeten voortaan in een snelle procedure terecht komen. Met die procedure moet hun aanvraag binnen enkele weken afgehandeld worden, zo staat in een brief van Vluchtelingenwerk aan de Tweede Kamer. Dat meldt De Telegraaf.
Nu kunnen de zogenoemde veiligelanders nog maandenlang procedures oprekken, wat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) veel tijd en capaciteit kost. Ook zorgt deze groep asielzoekers relatief vaak voor overlast rondom asielzoekerscentra.
"Wij willen dat Nederland een land is dat echt bescherming biedt aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld, en niet te veel mensen in de opvang heeft waarvan we weten dat ze die bescherming niet nodig hebben", zegt Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland in Goedemorgen Nederland.
Overlast
"In en om asielzoekerscentra wordt overlast veroorzaakt", zegt Schaap. "We weten het relatief vaak mensen zijn die komen uit veilige landen. Met dit voorstel kunnen we er voor zorgen dat ze minder lang in de opvang zijn, en niet op allerlei verschillen plekken."
Dat juist Vluchtelingenwerk met dit voorstel komt, is eigenlijk heel erg logisch, zegt politiek commentator Wouter de Winther. "Vluchtelingenwerk komt op voor vluchtelingen. Er zijn ook veel mensen die hier naartoe komen die geen vluchteling zijn. Die denken dat het hier gewoon prettiger leven is dan in bijvoorbeeld Marokko, Algerije of Albanië. Als het misgaat met overlastgevende asielzoekers, dan verpulvert het draagvlak in de samenleving voor opvang van vluchtelingen."
Duidelijk onderscheid maken
"Vluchtelingenwerk wil duidelijk een onderscheid maken tussen de mensen die echt op de vlucht zijn, en dus onze bescherming verdienen, en mensen die om andere redenen hier naartoe komen", aldus De Winther.
Het idee om duidelijker onderscheid te maken tussen vluchtelingen en veiligelanders is niet nieuw, zo weet De Winther. "Ik hoor dit al jaren in Den Haag. Het probleem is dat de procedures zo geregeld zijn dat mensen tot in den treuren in beroep kunnen gaan."
LEES OOK: 300 criminele asielzoekers op zwarte lijst geplaatst: ‘Uitzetten is beter’