main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2020 — 09:29

Onderzoek naar illegale geldstromen moskeeën: ‘Nodig om rechtsstaat te beschermen’

Bestuurders en ex-bestuurders van de omstreden moskeeën As-Soennah in Den Haag en alFitrah in Utrecht worden ondervraagd door de Tweede Kamer. Een speciale Kamercommissie wil weten of moslims in Nederland worden beïnvloed door geld uit landen met een strengere islam. Dat zou tot radicalisering kunnen leiden. Het onderzoek begint vandaag.

“Voor ons is het heel erg belangrijk om de rechtsstaat te beschermen”, zegt CDA-Tweede Kamerlid René Peters in Goedemorgen Nederland. “Daarbij hoort geen beïnvloeding vanuit onvrije landen die willen bepalen hoe hier de dingen gaan. Daar willen we zelf over gaan.”

Het CDA wil met deze verhoren in kaart brengen hoe de financieringsstromingen lopen via dit soort moskeeën. “Kijk welke beïnvloeding er is, en kijk vervolgens welke maatregelen er genomen moeten worden”, zegt Peters.

Tijdens de verhoren zullen twee weken lang niet alleen bestuurders van de moskeeën ondervraagd worden, maar ook (voormalig) bestuurders van de gemeente. “Voormalig burgemeester van Den Haag Pauline Krikke komt bijvoorbeeld langs”, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Maar ze beginnen vandaag met het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Dick Schoof.”

Het is opmerkelijk dat de moskeeën nu pas worden onderzocht en aangepakt, zegt De Winther. “Het aanpakken van dit soort geldstromen is al in het regeerakkoord afgesproken. Dat is geschreven in het najaar van 2017. Inmiddels zitten we in 2020 en er is eigenlijk niks gebeurt in de tussentijd.”

Vrouwenbesnijdenis

De vraag is of met de financiering van moskeeën ook denkbeelden worden aangemoedigd die ingaan tegen de Nederlandse normen en waarden. “Bijvoorbeeld of het besnijden van vrouwen wordt aangemoedigd. De vrijheid van meningsuiting staat dat wel toe, maar de Tweede Kamer voelt zich toch ongemakkelijk bij het feit dat dat in sommige moskeeën kennelijk gebeurd.”

Met het onderzoek wordt de vinger op de zere plek gelegd, maar de moskeebesturen zullen niet toegeven dat ze onder invloed staan van Saudi-Arabië, zo verwacht De Winther. “Ze staan wel onder ede dus het zal interessant zijn om die confrontatie te zien.”

Kuzu

In de commissie zit ook Tweede Kamerlid van DENK, Tunahan Kuzu. De Winther vraagt zich dan ook af of we tijdens de verhoren iets zullen zien van de politieke achtergrond van de ondervragers. “Je bent op zoek naar de waarheid, dat is iets anders dan je partijpolitieke doctrine uitdragen.”

De verhoren duren tot en met 20 februari. Er wordt een verslag gemaakt met daarin de maatregelen en oplossingen die de commissie aandraagt. Dit verslag biedt de commissie naar verwachting eind april aan de Tweede Kamer aan.

LEES OOK: ‘Vervolging prediker As Soennah-moskee is mijlpaal voor de vrijheid van vrouwen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer