Onderzoek naar illegale geldstromen moskeeën: ‘Nodig om rechtsstaat te beschermen’
Bestuurders en ex-bestuurders van de omstreden moskeeën As-Soennah in Den Haag en alFitrah in Utrecht worden ondervraagd door de Tweede Kamer. Een speciale Kamercommissie wil weten of moslims in Nederland worden beïnvloed door geld uit landen met een strengere islam. Dat zou tot radicalisering kunnen leiden. Het onderzoek begint vandaag.
"Voor ons is het heel erg belangrijk om de rechtsstaat te beschermen", zegt CDA-Tweede Kamerlid René Peters in Goedemorgen Nederland. "Daarbij hoort geen beïnvloeding vanuit onvrije landen die willen bepalen hoe hier de dingen gaan. Daar willen we zelf over gaan."
Het CDA wil met deze verhoren in kaart brengen hoe de financieringsstromingen lopen via dit soort moskeeën. "Kijk welke beïnvloeding er is, en kijk vervolgens welke maatregelen er genomen moeten worden", zegt Peters.
Tijdens de verhoren zullen twee weken lang niet alleen bestuurders van de moskeeën ondervraagd worden, maar ook (voormalig) bestuurders van de gemeente. "Voormalig burgemeester van Den Haag Pauline Krikke komt bijvoorbeeld langs", zegt politiek commentator Wouter de Winther. "Maar ze beginnen vandaag met het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Dick Schoof."
Het is opmerkelijk dat de moskeeën nu pas worden onderzocht en aangepakt, zegt De Winther. "Het aanpakken van dit soort geldstromen is al in het regeerakkoord afgesproken. Dat is geschreven in het najaar van 2017. Inmiddels zitten we in 2020 en er is eigenlijk niks gebeurt in de tussentijd."
Vrouwenbesnijdenis
De vraag is of met de financiering van moskeeën ook denkbeelden worden aangemoedigd die ingaan tegen de Nederlandse normen en waarden. "Bijvoorbeeld of het besnijden van vrouwen wordt aangemoedigd. De vrijheid van meningsuiting staat dat wel toe, maar de Tweede Kamer voelt zich toch ongemakkelijk bij het feit dat dat in sommige moskeeën kennelijk gebeurd."
Met het onderzoek wordt de vinger op de zere plek gelegd, maar de moskeebesturen zullen niet toegeven dat ze onder invloed staan van Saudi-Arabië, zo verwacht De Winther. "Ze staan wel onder ede dus het zal interessant zijn om die confrontatie te zien."
Kuzu
In de commissie zit ook Tweede Kamerlid van DENK, Tunahan Kuzu. De Winther vraagt zich dan ook af of we tijdens de verhoren iets zullen zien van de politieke achtergrond van de ondervragers. "Je bent op zoek naar de waarheid, dat is iets anders dan je partijpolitieke doctrine uitdragen."
De verhoren duren tot en met 20 februari. Er wordt een verslag gemaakt met daarin de maatregelen en oplossingen die de commissie aandraagt. Dit verslag biedt de commissie naar verwachting eind april aan de Tweede Kamer aan.
LEES OOK: ‘Vervolging prediker As Soennah-moskee is mijlpaal voor de vrijheid van vrouwen’