main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers - 9 februari 2020 — 14:17

‘Intrekken van verblijfsvergunning en tbs met dwangverpleging kan niet samengaan’

De 21-jarige Eritrese statushouder Huruy G. is deze week door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar wegens verkrachting, mishandeling en doodslag van Rinia Chitanie op 21 april vorig jaar.

Op basis van de richtlijnen van de IND zal de verblijfsvergunning van de man worden ingetrokken. Op de site van de IND valt te lezen dat “mensen die zich tijdens hun verblijf in Nederland misdragen, bij een misdaad of veroordeling een grote kans lopen hun verblijfsstatus te verliezen en Nederland moeten verlaten. Hierbij wordt gekeken naar de duur dat iemand een verblijfsvergunning heeft en de zwaarte van de gepleegde misdrijven: zware drugscriminaliteit, mensenhandel, zeden- of geweldsdelicten zijn voorbeelden van delicten die zwaar worden aangerekend.”

Huruy G.

De zware mishandeling met dood tot gevolg en de verkrachting van een weerloze vrouw behoort zeker tot de categorie delicten die aanleiding geeft tot het intrekken van een verblijfsvergunning. Huruy G., die in 2014 samen met een broer naar Nederland kwam, moet in dat geval ons land uit, maar dit is in conflict met de eis tot tbs met dwangverpleging. Die behandeling richt zich namelijk op een veilige terugkeer van daders in de samenleving. 

Paradox

Hoewel de IND de gedachte verspreidt dat deze man het land uitgaat omdat zijn verblijfsvergunning zal worden ingetrokken, komt de rechter met een vonnis waarbij hij misschien wel voor altijd in dit land blijft. De zwaarste vorm van tbs kent geen van te voren afgesproken einddatum. Oud-IND-baas Hilbrand Nawijn erkent deze tegenstrijdigheid en geeft als verklaring dat “onze vreemdelingenwet en ons strafrecht niet goed op elkaar aansluiten.”

Over dit mankement van onze rechtsstaat ging het ook in WNL Opiniemakers, met VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek en opiniemaker Esther Voet.

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer