Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’

Redactie

Het aantal slachtoffers van het coronavirus stijgt nog altijd. Met de stijging van het aantal slachtoffers, neemt ook de paniek toe. Is dat terecht? In tv-programma WNL op Zondag zet arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht de feiten en fabels op een rij.

1. Het virus is een biowapen (fabel)"Wat ik vooral ongelofelijk vind, is dat er mensen zijn dit denken dat dit virus een biowapen is. Zij denken dat het ontwikkeld is door mensen. Dat is de grootste flauwekul die ik heb gelezen en ook gevaarlijk om te vertellen. We moeten juist China steunen in plaats van denken dat dit een doelbewuste actie is."

2. Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS (feit)

"Dit virus verspreidt zich sneller dan SARS, wat ook een coronavirus is. Het verschil is dat bij dat virus iedereen ziek werd en mensen dus snel geïsoleerd konden worden. Bij dit virus wordt niet iedereen ziek, dus is de verspreiding groter. Eerder hoopten we dat je eerst ziek moest worden voor je het virus kunt verspreiden, maar het gaan nu ook wat verhalen de rondte waaruit blijkt dat mensen het virus verspreiden zonder dat ze ziek zijn geworden. De vraag is: hoeveel van de overdracht van het virus komt voort uit die groep? Als dat beperkt is, dan is dat niet zo heel erg belangrijk. Als het om een grote groep mensen gaat, wordt het wel heel moeilijk om het virus in China te houden en komt het de wereld 0ver."

3. We moeten nu al preventieve maatregelen nemen in Nederland (fabel)

"We moeten constant alle maatregelen die we nemen baseren op de feiten. Anders krijg je paniek en dat veroorzaakt juist meer schade. Op dit moment is er geen verspreiding in Nederland en is er dus ook geen reden om maatregelen, zoals het dichtgooien van Chinese weekendscholen, te nemen."

4. Het virus verspreidt zich via de lucht (fabel)

"Het virus reist niet door de lucht, maar verspreidt zich via druppeltjes speeksel of slijm. Als ik iets aanraak waar besmet speeksel of slim opzit en vervolgens mezelf aanraak waardoor het in mijn lichaam komt, kan ik wel besmet raken. Daarom is het belangrijk om in de elleboog te hoesten en altijd de handen te wassen. Het kan zich overigens niet via voedsel verspreiden. Als je voedsel kookt, gaat het virus dood."

5. Het virus is afkomstig van vleermuizen (feit)

"Het virus komt bij de vleermuizen vandaan, maar of wij het ook hebben gekregen van de vleermuizen weten we nog niet. Bij andere coronavirussen zoals SARS zat er een tussengastheer tussen. In die gevallen heeft een vleermuis een zoogdier gebeten en komen wij weer met dat zoogdier in aanraking. Of er in dit geval sprake is geweest van een tussengastheer, weten we nog niet. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat dit virus van de slang afkomstig is."

6. Het aantal sterfgevallen is relatief laag (feit)

"De mortaliteit van dit virus is laag. Er zijn veel mensen besmet, maar relatief weinig mensen overleden. Het verschil tussen een normale seizoensgriep en dit virus, is dat we hier nog niet tegen kunnen vaccineren. Dat betekent dat zwakke of ouderen mensen sneller ziek worden, naar de intensive care-afdeling in ziekenhuis moeten en daarmee voor overbelasting van ziekenhuizen zorgen. Dat is nu het grote probleem in China. Het is dus niet zozeer de mortaliteit die ervoor zorgt dat de Chinese overheid zulke drastische maatregelen neemt, maar de belasting op de gezondheidszorg en de risico's die dat met zich meebrengt."

7. Nederland is goed voorbereid op het virus (feit)

"We hebben in Nederland een ontzettend goede gezondheidsstructuur bestaande uit huisartsen, GGD, RIVM en heel veel goede ziekenhuizen. Wij kunnen veel problemen in de eerste lijnszorg opvangen, waardoor er minder hoge druk komt te staan op de ziekenhuizen."

8. Vooral zwakkeren en ouderen kunnen sterven door het virus (feit)

"Klopt. Vooral oudere en zwakkere kunnen overlijden door het virus, maar het kan wel zo zijn dat anderen zorg nodig hebben als ze besmet zijn."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau