main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 1 februari 2020 — 18:38

Bevolkingsgroei Nederland vooral door immigratie: ‘Geen bovengrens, dat is zorgelijk’

In de toekomst zijn er in Nederland veel meer woningen, meer huisartsen en verpleegkundigen nodig vanwege bevolkingsgroei. Dat melden deskundigen aan de Telegraaf. Demograaf Jan Latten vindt het zorgelijk dat er zoveel groei verwacht wordt door immigratie, dat zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Het komt met name door immigratie en het lijkt erop dat daar totaal geen grip op is. Hebben wij nog wel enige zeggenschap over de mate van groei? Het lijkt alsof er geen bovengrens is, dat vind ik wel zorgelijk.”

De bevolking groeit volgens deskundigen tot 2030 jaarlijks met maar liefst 105.000 personen, dat betekent jaarlijks ongeveer een stad als Delft erbij. 82.000 hiervan komt Nederland binnen via immigratie. VVD-Kamerlid Bente Becker twijfelt over de nieuwe plannen van de Europese Commissie die een einde aan de grote migratie moet maken, volgens haar moet Nederland met de vuist op tafel slaan. “70% van die migranten heeft geen recht op asiel, dat is weer een nieuwe soort crisis. Je zou als maatregel visa niet meer kunnen verstrekken.”

Naïef

Becker roept op om niet meer naïef te zijn. “Legale migratie is niet per se een probleem, maar wel als er mensen naar ons toe komen voor onze voorzieningen. Die mensen komen aan de zijlijn van de samenleving en de voorzieningen worden onbetaalbaar. 75% van de mensen die hier naartoe komen sinds 2014 zit in de bijstand, ondanks dat we zeiden: die komen wel aan de bak. We moeten hier veel meer grip op hebben.”

LEES OOK: Twintig miljoen inwoners in 2060, groei vooral door immigratie: ‘Ligt geen duidelijk plan’

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier