WHO roept noodsituatie uit om coronavirus: ‘In China wordt iedereen steeds meer paranoïde’
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het coronavirus bestempeld als internationale noodsituatie. Toch zullen we daar op korte termijn geen grote consequenties van ondervinden, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans in de talkshow Op1.
"Het is vooral een volgende stap en zet meer druk op de ketel", zegt Koopmans. Volgens haar heeft de WHO in eerste instantie gekeken naar hoe de situatie in China zich zou ontwikkelen. "China doet ongelofelijk z'n best, maar we zien nog steeds dat er gevallen bij zijn gekomen."
LEES OOK: Nederlanders uit gebied in China met coronavirus mogelijk dit weekend terug
Dat het coronavirus nu het stempel 'noodsituatie' heeft gekregen kan vooral financieel doorwerken, zegt Koopmans. Landen die geld nodig hebben om zich te wapenen tegen het virus zouden nu bijvoorbeeld die steun kunnen krijgen.
Impact in China
De meeste besmettingen van het coronavirus komen nog steeds voor in China. En dat het virus China in z'n greep houdt, merkt Telegraaf-correspondent Cindy Huijgen. Zij was onlangs in het gebied waar het virus uitbrak en zit al een aantal dagen in quarantaine.
"Je ziet nu al de impact van de verklaring van de WHO", zegt Huijgen in Op1. Zo heeft Italië besloten het vliegverkeer naar China te staken als voorzorgsmaatregel. Huijgen merkt het zelf ook. "In China wordt iedereen steeds meer paranoïde." Zo mag de man die haar eten brengt, sinds zij in quarantaine zit, haar appartementencomplex niet meer in, omdat de bewaker hem niet kent.
'Weghouden uit Nederland'
In Nederland is er voorlopig nog niemand opgedoken met het virus onder de leden. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis hoopt dat dat zo blijft. "Het komt redelijk dichtbij, in Frankrijk en Duitsland is het al waargenomen. Laten we hopen dat we het hier weg kunnen houden."
Volgens hoogleraar Koopmans hoeven we ons voorlopig ook nog geen zorgen te maken, ook niet nadat het virus het stempel 'noodtoestand' heeft gekregen. "Het klinkt heel dreigend, maar het is niet heel anders dan gisteren en vorige week. Het gaat om verscherpte waakzaamheid en om dit internationaal gezamenlijk te gaan tackelen."