Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen
Een levenselixer die het ouder worden tegen kan gaan? Dat is in de toekomst misschien werkelijkheid. Verouderingsbioloog Peter de Keizer test dit al jaren op muizen en denkt dat dit ook ooit bij mensen kan werken.
In de aflevering van Stand van Nederland van aanstaande donderdag vertelt de Keizer hoe dit levenselixer precies werkt. "Eerst moet je tot de kern komen, wat is veroudering? Dat is niks anders dan schade oplopen. Net als een auto of bij een fiets komt daar roest op, dat gebeurt eigenlijk ook met ons lichaam. "
De Keizer beschrijft hoe we wel 50 soorten schade per cel per dag oplopen. "Die schade lopen we op door bijvoorbeeld dieet, de zon, alcohol en roken. Dat wordt allemaal deels weer gerepareerd, maar er blijft steeds een beetje achter."
Veroudering tegengaan
De afgelopen jaren heeft de Keizer samen met onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum van Utrecht hard gewerkt aan het middel om veroudering tegen te gaan. De cellen die schade oplopen, de 'roestcellen', moeten dus zo min mogelijk invloed hebben op het functioneren van het lichaam. "Die cellen scheiden rommel uit en daardoor komt er een soort van zand in de motor. Als je nu een stof kan maken tegen die beschadigde cellen, kunnen we de gezondheidsduur bij een mens mogelijk verbeteren."
Economisch oogpunt
De anti-verouderingsindustrie is een miljardenindustrie, zo zegt Keizer. "Is dat geld waard? Ja natuurlijk, Google heeft een bedrijf dat 3 miljard te spenderen heeft. Unity, een ander bedrijf, heeft 0,5 miljard. Zij zijn de eerste studies naar mensen en anti-verouderingsmiddelen aan het doen. Dus ook vanuit economisch oogpunt is veroudering interessant."
Wat voor invloed hebben dit soort medicijnen op de levensverwachting? Kijk donderdag om 22:10 naar Stand van Nederland op NPO 2.