main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
26 januari 2020 — 14:52

Delta Air Lines krijgt 45.000 boete voor uitzetten ‘bezwete’ moslim op Schiphol

In de zomer van 2016 werd op Schiphol een moslim uit een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines gezet, omdat hij ‘verdacht om zich heen keek en veel aan het zweten was’. Een soortgelijk incident deed zich een paar dagen eerder ook voor in Parijs. Beide acties bleken achteraf onterecht, waardoor de vliegtuigmaatschappij van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van 45.000 euro opgelegd heeft gekregen.

Het vliegtuig op Schiphol vertrok in eerste instantie gewoon bij de gate, omdat een gezagvoerder niks verdacht zag in het gedrag van de man. Toen het cabinepersoneel bleef klagen, besloot hij toch tot actie over te gaan. De man werd uit het vliegtuig gezet en het gebied rond zijn zitplek werd uitgekamd. Er werd niks gevonden.

In Parijs werd een islamitisch stel eveneens uit het vliegtuig gezet, omdat ze een nerveuze indruk maakten en mogelijk iets in een smartphone stopte. Ook zou hij meerdere keren ‘Allah’ op zijn smartphone hebben ingetikt.

Voorbeeld stellen 

Het ministerie wil met de boete een voorbeeld stellen aan andere vliegtuigmaatschappijen. Delta Air Lines zegt het niet eens te zijn met het oordeel, omdat ze naar eigen zeggen ‘handelden op basis van het gedrag van de passagiers en niet op basis van hun afkomst’. Wel zegt de maatschappij dat ze de situaties ‘anders hadden kunnen aanpakken.’

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier