main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
25 januari 2020 — 13:45

Aantal straatroven gestegen: jongeren vaak slachtoffer én dader

Het aantal straatroven in Nederland is het afgelopen jaar gestegen. Uit data van de politie blijkt dat er vorig jaar 3777 straatroven werden geregistreerd. “Het overgrote deel van de slachtoffers zijn jongeren”, zegt politiewoordvoerder Sherlo Esajas tegen WNL.

Het totaal van 3777 geregistreerde straatroven is iets hoger dan in 2018, toen waren het er 3534. De meeste straatroven vonden in 2019 plaats in de provincie Noord-Holland. Dat is de afgelopen zeven jaren steeds de koploper geweest.

Dat Noord-Holland al jaren bovenaan de lijst met straatroven staat, komt door Amsterdam. In die stad zijn veel straatroven, zegt de woordvoerder van de korpsleiding. “Dit heeft waarschijnlijk voor een belangrijk deel te maken met het aantal potentiële slachtoffers, zoals toeristen.”

De stijging van het aantal straatroven komt volgens de politie, doordat straatrovers vaak doorgaan tot ze gepakt worden. En daar ligt het probleem, zegt woordvoerder Esajas. “Een straatroof is een zeer vluchtig delict.”

LEES HIER ALLES OVER STRAATROVEN IN NEDERLAND

Het lukt de politie volgens hem vaak niet om snel in te grijpen, waardoor de straatrover door kan gaan. “Er zijn niet altijd genoeg aanknopingspunten om verdachten aan te kunnen houden. Dit lukt in ongeveer een derde van het aantal zaken.”

Jongeren vaak betrokken bij straatroven

Het valt op dat er in politieberichten vaak wordt gesproken over de betrokkenheid van jongeren bij straatroven. Dat beeld klopt, zegt Esajas. “Het overgrote deel van de slachtoffers zijn jongeren: dus jonge verdachten en jonge slachtoffers. Een klein deel van de straatroven is gericht op ouderen.”

LEES OOK: Korpschef Akerboom bezorgd over criminele jongeren: ‘Voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien’

Jonge daders van straatroven komen jonge slachtoffers makkelijk tegen. “Je spreekt bij een straatroof niet vaak over hotspots, maar over hot circumstances: omstandigheden waarin potentiële daders en potentiële slachtoffers bij elkaar in de buurt zijn of daders die zich daarnaartoe begeven, bijvoorbeeld schoolroutes”, schetst Esajas.

Een trend dat slachtoffers en daders van straatroven steeds jonger worden, is volgens de politiewoordvoerder niet zichtbaar. “Dat lijkt stabiel, maar hele jonge leeftijd komt regelmatig voor.”

Hoeveel misdrijven vonden er het afgelopen jaar plaats in jouw gemeente? Bekijk het hier!

Aanpak straatrovers

De politie werkt met verschillende partijen samen om het aantal straatroven terug te dringen, maar het aanpakken is lastig, erkent Esajas. “Een straatroof kent niet altijd vaste hotspots, maar vindt plaats op plekken waar potentiële verdachten en potentiële slachtoffers zich begeven in het openbaar gebied.”

De focus voor de politie ligt vooral op het in kaart brengen van de verschillende straatroven en proberen de verdachten vroegtijdig op te sporen. Gemeenten helpen de politie daarbij door plekken veiliger te maken met cameratoezicht.

Door: Mark Broersma

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier