main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2020 — 12:08

John van den Heuvel: ‘Criminelen de baas in gevangenissen door bezuinigingen’

John van den Heuvel pleit voor minder bezuinigingen in het gevangenissysteem. In de Telegraaf schrijft de misdaadjournalist dat de bezuinigingen rampzalig zijn voor de ooit zo geroemde Nederlandse gevangenissen.

Van den Heuvel heeft zich over het onderwerp uitgesproken na de ontsnappingspoging in de gevangenis van Zutphen. Daar werd zondag van buitenaf een poging gedaan om een kopstuk van de mocromaffia, vermoedelijk Omar L., te bevrijden. Vier mannen van een Noord-Afrikaanse afkomst en met de Franse nationaliteit zijn aangehouden.

Nieuw hoofdstuk gevangenissen

Volgens de misdaadjournalist luidt de verijdelde aanslag een nieuw hoofdstuk in. Zo schrijft hij: ‘Tal van inrichtingen kampen met tekorten aan goed opgeleid personeel. Op steeds meer afdelingen maken gedetineerden de dienst uit. Tot grote ergernis van rechercheteams kunnen verdachten die tot dezelfde criminele netwerken behoren, wegens cellentekort niet van elkaar worden gescheiden. Dit soort groepen voelt zich oppermachtig. Bedreigingen en mishandelingen van bewaarders zijn het gevolg.’

‘De aanvankelijke naïviteit bij het bestrijden van dit soort criminele bendes heeft inmiddels al meerdere onschuldigen het leven gekost’, vervolgt hij. ‘De gedachte dat de nieuwe generatie criminelen van deze categorie zich braaf jaren laat opsluiten is minstens zo naïef. Hopelijk realiseert de justitietop zich nu dat de tijd van bezuinigen op het gevangeniswezen en het sluiten van gevangenissen voorbij is.’

Overbelast

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen beaamt de zorgen van Van den Heuvel. “Door de VVD en CDA is er al langer bezuinigd op veiligheid in dit land, waardoor zowel gevangenisbewakers als de politie en ook rechters overbelast raken”, zo verklaart ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De werkdruk in de gevangenissen loopt op en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Zowel in als buiten de gevangenissen.”

LEES OOK: ‘Kopstuk Mocro-Maffia wilde ontsnappen uit gevangenis Zutphen’

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

  • Met oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker praten wij over het boerenprotest.
  • Crisis in het onderwijs. PvdA-Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul schuift hierover aan.
Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer

Hoeveel moet je betalen voor een woning en hoe kan je ervoor sparen?

Als je een woning koopt, kun je voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Maar wat kost een woning? En hoe zorg…

Lees meer

181.000 jongeren laaggeschoold, bijna de helft heeft geen werk

Van de 181.000 laaggeschoolde jongeren van 15 tot 27 jaar, hadden er 70.000 vorig jaar geen werk. Dat zijn er relatief veel vergeleken met de…

Lees meer

Ridouan Taghi toch niet aanwezig bij eerste zitting 

Ridouan Taghi wil toch niet aanwezig zijn bij de eerste openbare zitting tegen hem, op 6 maart. Dat zei zijn advocaat Inez Weski woensdag. Aanvankelijk…

Lees meer