Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamer eist via rechter inzage in activiteiten omstreden Salam-imperium

Redactie

Vandaag dient een rechtszaak waarin de Tweede Kamer documenten opeist van de veelbekritiseerde imam Suhayb Salam uit Utrecht. Volgens het parlement maakt Salam zich schuldig aan "ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen". Het onderzoek focust zich voornamelijk op de stichtingen van de salafistische prediker, weet de NOS.

Om welke documenten het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Wel zegt Salam dat hij de papieren niet kan leveren, omdat ze eerder tijdens een inval van de FIOD bij zijn stichtingen en in de moskee in beslag werden genomen. Die inval volgde naar aanleiding van een groot onderzoek naar het imperium van de familie Salam. Zo staat vader Ahmed Salam aan het hoofd van de As-Sunnah moskee in Tilburg en is broer Ammar verantwoordelijk voor de islamitische liefdadigheidsstichting S.O.S.

Kritisch rapport

Eerder verscheen al een kritisch rapport van maatschappelijk onderzoeksbureau Verwey-Jonker Instituut over Salam. Over dat onderzoek zei Salam dat het gebaseerd is op "onjuistheden, onwaarheden, valse verklaringen, schendingen van afspraken en politiek gestuurde belangen".

Dimitri Gilissen, VVD-fractievoorzitter in Utrecht, zegt in Goedemorgen Nederland dat Salam anderen leert om "met de rug naar de Nederlandse samenleving te staan". "Wat ons betreft zijn we hem als stad liever kwijt dan rijk. Ook denk ik dat het goed is als Salam transparant is over wat er gebeurt binnen de muren van zijn stichtingen. We willen gewoon openheid van zaken. Dat is belangrijk voor onze stad, maar ook voor het land."

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse snapt niet waarom Salam geen openheid van zaken wil geven, zo zegt hij aan tafel bij het ochtendprogramma. "De samenleving is hier, daar maakt iedereen deel van uit. Waarom zou je daar heel erg actief tegenin gaan? Ze moeten gewoon hun boeken openen, laten zien of ze financiële steun krijgen uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Jemen of Iran en laten zien wat ze met dat geld doen. Daar is niks mis mee, zeker in Nederland."

LEES OOK: VVD eist opheldering: waar haalt Al Fitrah-moskee 1,7 miljoen vandaan?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau