main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2020 — 10:57

Nederlandse start-up verslaat techgiganten en wint belangrijke prijs met waterrecycler

De belangrijkste tech- en innovatiebeurs van de wereld, de Cosumer Electronics Show (CES), is vorige week afgerond en bracht de wereld weer in aanraking met de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied. Tussen alle grootmachten was het echter de Nederlandse start-up Hydraloop die er met de eer vandoor ging.

Samen met prins Constantijn en staatssecretaris Mona Keijzer reisden vijftig Nederlandse start-ups naar Las Vegas om daar aandacht te vragen voor de beginnende Nederlandse bedrijven. De waterzuiveringsinstallatie voor particulieren van Hydraloop versloeg ruim vierduizend andere exploitanten op de beurs en kreeg naast de CES Innovatie award, ook alle lof van techwebsite Engadget (beste product, beste start-up en beste duurzame product). Ook werd Hydraloop benoemd tot een van de 25 beste producten door Time Magazine.

‘Grijs water maar ziet er hartstikke mooi uit’

De Hydraloop is een koelkast-achtig apparaat dat het mogelijk maakt om op een goedkope manier gebruikt water te zuiveren en opnieuw te gebruiken binnen een huishouden, bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de was mee te doen. Huishoudens kunnen dankzij de Hydraloop tot 45 procent water besparen. “Het gerecyclede water heet grijs water, maar dat vind ik best jammer want het ziet er hartstikke mooi uit”, vertelt Sabine Stuiver, oprichter van het bedrijf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het is belachelijk dat we nog steeds ons toiletten spoelen en de wasmachine laten draaien met drinkwater”, aldus Stuiver. “Deze prijs betekent dan ook veel voor ons. Ze hebben niet gekozen voor een gadget maar voor een product dat er toe doet. We krijgen door deze prijs tientallen miljoenen aan marketingaandacht vanuit heel de wereld. Daar zijn we superblij mee.”

LEES OOK: Kabinet wil zonnepanelen verplichten op nieuwbouwwoningen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer