De Nederlandse visagiste Nikkie de Jager, ook wel bekend als NikkieTutorials, heeft onthuld dat zij transgender is. De vlogster vertelt in haar nieuwste YouTube-video dat zij in het verkeerde lichaam geboren is. Ook zei ze dat ze werd gechanteerd.

De Jager zegt dat ze een hekel heeft aan labels en dat zij zich nu vrij genoeg voelt om het nieuws met de wereld te delen. “Ik wil iets vertellen over wat mij mezelf maakt”, stelt ze. “Ik kan nauwelijks geloven dat ik dit nu echt ga doen, maar het is tijd om écht vrij te zijn. Toen ik jonger was, zat ik in het verkeerde lichaam. Wat betekent dat ik transgender ben.”

De vlogster zegt dat ze dit nieuws noodgedwongen naar buiten heeft gebracht. “Ik ben gechanteerd door mensen die mijn verhaal aan de media wilden lekken. Ze zeiden dat ik loog of dat ik de waarheid niet wilde vertellen. Dus voor de mensen die mijn verhaal bekend wilden maken, deze is voor jullie’’, aldus Nikkie, die vervolgens haar middelvinger opsteekt.

‘Ik krijg hier kippenvel van’

Politiek analist Splinter Chabot vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat hij een beetje emotioneel werd van het zien van de video. “Ik kom zelf voor een deel uit de LGBTI-hoek en ik weet wat het is als je worstelt met wie je zelf bent. Maar zij vertelde dat verhaal en ik zag een deel van dat filmpje en op een gegeven moment zegt ze dat ze transgender is en dat ze werd gechanteerd en toen dacht ik ‘jeetje’. Als je over zoiets persoonlijks, over wie je bent, wordt gedwongen om dit te uiten. Dat vind ik heel erg.”

Chabot vindt het goed dat Nikkie met het nieuws naar buiten is gekomen. “Ze is een enorm rolmodel. Maar als ik zoiets hoor of zie, raakt mij dat echt. Ik krijg hier kippenvel van in de positieve zin. Heel goed dat zij het heeft gedaan. Hier mogen wij erg trots op zijn. En wat een enorme idioot, als ik het heel vriendelijk zeg, ben je als je hier iemand mee chanteert.”

Meer dan 12,7 miljoen abonnees

Nikkie de Jager begon in 2008 met het maken van filmpjes over haar werk als visagiste. Meer dan 12,7 miljoen mensen zijn geabonneerd op de YouTube-video’s van NikkieTutorials. Zij werkte samen met grote sterren als Lady Gaga en Kim Kardashian.