Coalitiepartijen CDA en VVD zullen een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen toch steunen, mits er ook wordt gekeken naar betere handhaving. Daarmee is vrijwel de hele Tweede Kamer voor een dergelijke stap.

“Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden”, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na een vergadering over het onderwerp.

Het probleem is daarmee volgens de liberaal niet opgelost. Er moet steviger gehandhaafd worden, aldus Dijkhoff. “We moeten duidelijk laten voelen dat we hufterig gedrag niet pikken”, vindt de VVD-voorman. “Ik heb niet zoveel medelijden als je een tik krijgt van een agent als je hulpverleners bestookt met vuurwerk.”

‘Meer maatregelen dan alleen een verbod’

Als zo’n verbod wordt voorgesteld “zullen wij daar niet tegen zijn”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. De christendemocraat hoopt wel dat er meer maatregelen worden genomen dan alleen een verbod. Anders “verandert er geen klap in die jaarwisseling”.

Van Dam wil dat raddraaiers harder worden aangepakt in de toekomst. “Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan is het diepere probleem.”

Inperking aanbod consumentenvuurwerk

Het kabinet kondigde vorige week al aan het toegestane aanbod consumentenvuurwerk flink in te willen perken. In de Tweede Kamer is hier nu brede steun voor. Voor het einde van februari komt het kabinet met concrete voorstellen.

De PVV is de enige grote partij die tegen een inperking van consumentenvuurwerk blijft. “Het is niet te handhaven, dus dan wordt verbieden gedogen”, stelt Geert Wilders. “Er is al genoeg verboden in Nederland, je mag bijna niks meer. Dus wat ons betreft geen verbod.”

LEES OOK: Kabinet wil serieuze inperking vuurwerk: ‘Het is een wildwestpuinhoop’