D66 levert niet één maar twee staatssecretarissen van Financiën: ‘Maar wie heeft daar zin in?’
D66 gaat de twee staatssecretarissen van Financiën leveren die de afgetreden Menno Snel moeten opvolgen. Zowel CDA als VVD bedanken voor de eer. Parlementair verslaggever van NRC Barbara Rijlaarsdam legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit dat het moeilijk wordt om goede opvolgers te vinden.
"Menno Snel was al heel moeilijk om te vinden. Hij was de laatste bewindspersoon van het kabinet-Rutte III die werd benoemd. Toen hij werd gevraagd, was hij nog niet eens lid van D66", aldus Rijlaarsdam.
En nu moet het kabinet niet één maar twee geschikte opvolgers vinden. "Dat is een ongelofelijk ingewikkelde klus. Je hebt nog maar een jaar als bewindspersoon en een hoog afbreukrisico. Wie heeft daar zin in?"
'Kans op Udo Kock weer iets groter'
Volgens de NRC-verslaggever worden opvallend weinig namen genoemd. "Meestal is er wel een vijvertje en komen steeds dezelfde namen voorbij. Nu ze het hebben opgesplitst maakt het de kans op Udo Kock, van wie eerst werd gezegd dat hij het niet zou willen of dat hij nee had gezegd, weer iets groter. Hij is voormalig wethouder van Amsterdam."
LEES OOK: Extra staatssecretaris om problemen Belastingdienst op te lossen
Daarnaast komen ook de bekende D66'ers weer voorbij in het rijtje. "Zoals Alexander Pechtold, die zit nu tijdelijk bij het CBR. Maar ook Alexander Rinnooy Kan, maar die is misschien weer te zwaar voor een jaar als tussenpersoon. Maar wij weten het nog niet."
'Hoekstra en Omtzigt wilden niet'
Het CDA en VVD hebben volgens Rijlaarsdam bedankt voor de eer. "D66 heeft het eerst bij het CDA geprobeerd of zij wilden. Misschien wilde minister Hoekstra het zelf wel doen omdat hij er zo bij betrokken was. Dat was een nee."
Toen is Kamerlid Pieter Omtzigt gepolst. "Die heeft zich hier jarenlang in vastgebeten. Hij is de pitbull die het dossier heeft losgetrokken. Maar dat was ook een nee."
'Problemen blijven zeker opduiken'
Politiek analist Bart Chabot denkt dat de kans op goede mensen iets groter is geworden nu de functie wordt opgesplitst. "Omdat het nu niet meer een enorm geheel is en je iets behapbaarder problemen kan aanpakken. Maar wij moeten niet denken dat de problemen ook al meteen opgelost zullen worden, zoals minister Wopke Hoekstra zondag in Buitenhof ook al zei. Het wordt inventariseren, uitzoeken en een hele lange periode zullen ook nog problemen naar boven blijven komen."
Het opsplitsen is volgens Chabot een teken van leiderschap. "Er gebeurt eindelijk wat. Opeens is er een richting. Je hebt het gevoel dat er iets verandert. Maar dat het er nog heel veel gaat gebeuren en er veel problemen blijven ontstaan is zeker."