Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Plannen kabinet om asielzoekers terug te sturen worden niet waargemaakt’

Redactie

Het kabinet slaagt er niet in om meer uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar hun land van herkomst. Middelen om dat wel voor elkaar te krijgen, worden nooit gebruikt, zo heeft het tv-programma Nieuwsuur uitgezocht.

De reden dat het kabinet moeite heeft met het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers is de houding van het land van herkomst. Die willen de vreemdelingen vaak niet terugnemen. Om dat probleem op te lossen werd in het regeerakkoord afgesproken om in die gevallen zogeheten drukmiddelen te gebruiken.

'Handel belangrijker dan terugsturen asielzoekers'

Onder die drukmiddelen vallen bijvoorbeeld het intrekken van ontwikkelingsgeld, landingsrechten of het weigeren van visa. Maar die maatregelen worden niet gebruikt, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nieuwsuur. Bronnen rond het ministerie vertellen tegen het tv-programma dat de belangen op het gebied van handel en diplomatie te zwaar wegen voor het kabinet en dat zij die middelen daarom niet toepassen.

LEES OOK: Staatssecretaris Broekers-Knol: ‘Opvang overlastgevende asielzoekers moet soberder’

Het kabinet streeft er naar eigen zeggen naar om de helft van de vreemdelingen die jaarlijks als 'vertrekker' worden geregistreerd, uit te zetten. Maar een groot deel daarvan wordt niet uitgezet naar het land van herkomst. Ongeveer een derde van de vreemdelingen die Nederland per jaar verlaten, keert daadwerkelijk terug naar het land van herkomst.

Een kleiner deel wordt teruggestuurd naar het eerste EU-land waar de asielzoeker een aanvraag deed. Maar de helft laat Justitie volgens Nieuwsuur uit het zicht verdwijnen. Deze mensen duiken vaak onder in de illegaliteit.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau