main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
28 december 2019 — 16:30

PODCAST: Deze 4 gasten blikken met WNL terug op 2019

WNL sluit het jaar af met vier avondvullende interviews met vier prominente gasten, die terugblikken op het afgelopen jaar. De gasten zijn: Eerste Kamerlid en GO-partijleider Henk Otten, yezidi-vrouw Dalal Ghanim, VVD-wethouder en voormalig officier van Justitie Greetje Bos en voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof. Zij waren zaterdag 28 december te gast in de eindejaarsspecial Van Oud Naar Nieuw op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Maaike Timmerman en Wieger Hemmer. De gesprekken zijn nu te beluisteren als podcast.

Dalal Ghanim

De 23-jarige Dalal Ghanim was 17 toen ze met een deel van haar familie vluchtte uit Irak. Zij behoort tot de Jezidi’s, die door IS zijn verdreven en vermoord. Dalal is dankbaar voor de kansen die ze in ons land krijgt. Ze koppelt een brandende ambitie aan niet aflatende ijver, wat er in resulteert dat ze dit jaar als farmaciestudent een beurs voor excellerende studenten in de wacht heeft gesleept.

Ook heeft ze de UAF-Award Publieksprijs gewonnen, waarmee ze hoort bij de uitblinkers van het jaar. Die prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. Dat alles doet Dalal onder zeer moeilijke omstandigheden, want nog steeds wordt zij geconfronteerd met berichten over omgekomen familieleden in Irak en vriendinnen die door IS zijn meegenomen als seksslavinnen.

Jacco Vonhof

Jacco Vonhof is nu ruim een jaar voorzitter van MKB Nederland. Voor hem was 2019 een heel druk en bijzonder jaar, dat in de tweede helft door de stikstof- en PFAS-crisis een enorme dynamiek heeft ontwikkeld. Bouwers en ondernemers zijn ontevreden met het kabinet en aan Vonhof de taak om te laveren tussen zijn boze en ongeduldige achterban en politiek Den Haag. Voordat Vonhof de eerste man werd bij MKB Nederland had hij een glazenwassersbedrijf. Als we door een ruit naar 2019 kijken, vallen de strepen op. Als we door een ruit naar 2020 turen: hoe glansrijk zal dat jaar zijn?

Greetje Bos

Greetje Bos personifieert in hoogst eigen persoon een van de meest gebruikte begrippen van het jaar 2019: ondermijning. Als officier van justitie kreeg ze te maken met de dreiging van een moordaanslag. Hoe ingrijpend is het te leven met beveiligers om je heen op een geheim gehouden adres? Zij kreeg de beveiliging die advocaat Derk Wiersum niet had. Dat is hem noodlottig geworden. Met de moord op Wiersum is onze rechtsstaat in het hart getroffen. Is die rechtsstaat sterk genoeg om het gevecht met de criminelen te winnen? Inmiddels is Bos wethouder namens de VVD in Breda. Brabant is de drugsschuur van ons land en daarmee van de wereld. Wat betekent ondermijning voor haar nu ze onderdeel is van het openbaar bestuur? Welke machtsmiddelen heeft ze nu, die ze eerder niet had? Of is het instrumentarium van politiek en recht niet uitgebreid genoeg om criminaliteit de kop in te drukken?

Henk Otten

Henk Otten heeft op zijn zachtst gezegd een roerig jaar achter de rug. Een klinkende overwinning van Forum voor Democratie tijdens de Provinciale Statenverkiezingen werd gevierd met de boreale speech van Thierry Baudet. Daarmee is ook de scheiding in gang gezet die zo pijnlijk via de media tot een radicale breuk leidde tussen Otten en Forum. Een beschuldiging van financiële wanpraktijken aan zijn adres en een aangifte van zijn kant wegens smaad en laster tegen Forum: Hoezeer is Otten beschadigd? Hij is nog steeds senator en inmiddels voorman van een nieuwe partij: Go. Waar staat die partij voor en op welke motivatie is het zoveelste nieuwe geluid op rechts gestoeld? 2020 markeert voor Otten een nieuw begin, maar waar begint hij aan?

Sluit het jaar af met WNL en luister naar Van Oud Naar Nieuw op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier