De acties van boze boeren en bouwers hebben zich woensdag als een olievlek verspreid over het land. In de ochtend trokken de actievoerders vanuit onder meer Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg de snelwegen op. Ze zijn massaal aanwezig in onder meer binnensteden, bij fabrieken en op het Mediapark in Hilversum.
In de ochtendspits leidden de acties tot forse files, iets waar de ANWB dinsdagavond al voor had gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er circa 400 kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo’n 250 kilometer. Ook wordt een zware avondspits voorzien.
Barbecueën op snelwegen
Boeren en bouwers op de A1 bij De Lutte (Overijssel) stoppen met barbecueën. Dat hebben zij besloten na een gesprek met Cia Kroon, de burgemeester van de gemeente Losser. Circa vijfhonderd boeren blokkeerden woensdagmorgen de snelweg in beide richtingen en staken de barbecues aan. Volgens de verzetsgroep Bouw in Verzet, die de actie op touw zette, sloten naast bouwers ook veel boeren zich aan bij de barbecue.
Volgens de woordvoerder van Bouw in Verzet, Jelco Beijer, ging het om zo’n vijfhonderd deelnemers. Er zouden twee of drie barbecues zijn aangestoken.
Niet alleen op de A1 bij De Lutte staken bouwers en boeren de barbecue aan. Op sociale media is te zien dat ook op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) hamburgers werden gebakken. Daarnaast staken actievoerders ook bij de Amercentrale in Geertruidenberg (Noord-Brabant) de barbecue aan.
Acties in het hele land
In het hele land wordt actiegevoerd door de boeren en de bouwers. Hieronder een overzichtje:
- Op het Mediapark in Hilversum zijn veel protesterende boeren. Ze worden toegelaten op het terrein, “zolang ze zich maar aan de aanwijzingen houden”. Er is veel politie op en rond het omroepterrein en mogelijk wordt het alsnog afgesloten voor actievoerders. De weg van de A1 richting het Mediapark is geblokkeerd door tractoren. Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, roept op om niet naar de stad te komen.
- Zo’n 180 tractoren zijn onderweg naar de raffinaderij van Shell in Pernis. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De boeren vertrokken woensdagochtend rond 10.00 uur via de A15 vanuit Dordrecht. Verkeer moet rekening houden met oponthoud.
- In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg (Noord-Brabant) voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale “om te laten zien dat de industrie ook veel uitstoot”.
- Boze boeren en bouwers hebben woensdagochtend, in weerwil van een oproep van Farmers Defence Force, in Tilburg en Breda acties gevoerd bij distributiecentra van supermarktconcerns Albert Heijn en Jumbo. Volgens Omroep Brabant hebben boeren ook de toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo aan de Balkweg in Den Bosch geblokkeerd en rijden boeren rondjes rond het distributiecentrum van Jumbo in Veghel.
- De Grote Markt in Gouda staat vol met tractoren. Daar staat het stadhuis. Volgens de politie zijn er in veel meer steden korte acties van boeren en bouwers.
- Boeren die bij Tata Steel in IJmuiden protesteerden, hebben hun actie beëindigd. Dat laat een woordvoerster van de staalfabriek weten. Donderdagochtend stonden zo’n twintig tractoren voor de slagbomen van de hoofdingang van het fabrieksterrein, maar die zijn allemaal vertrokken.
- De honderden actievoerende boeren en bouwers vertrekken uit Arnhem. De demonstranten verzamelden zich met trekkers in het centrum van de Gelderse hoofdstad, omdat ze met de provincie Gelderland wilden spreken over het stikstofbeleid. De actie zorgt voor veel verkeershinder in en rond Arnhem, maar is volgens de politie zonder incidenten verlopen.
- Bij Coevorden hebben boeren met trekkers de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd.
- De gemeente Middelburg raadt iedereen af om met de auto naar het centrum te komen. Binnen een kwartier worden daar 70 tot 100 trekkers verwacht. “Mocht u de stad vandaag uit moeten, houd dan rekening met ernstige vertraging”, meldt de gemeente.
- Ongeveer dertig boeren met tractoren hebben zich in Den Haag bij het Malieveld verzameld voor een kleinschalig protest. De voertuigen, opgetuigd met protestborden en omgekeerde Nederlandse vlaggen, staan opgesteld in de berm van het Malieveld ter hoogte van het provinciehuis van Zuid-Holland. Het protest verloopt rusti
Boeren leggen verklaring af buiten NOS-gebouw
Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren woensdagmiddag een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze zeggen dat ze worden weggezet “als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos, dit terwijl we eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn”. Ze willen “meer respect en minder regels”. Na de verklaring keerden de eerste betogers terug naar huis.
De demonstranten hadden eerder zendtijd geëist. Een van de boeren zei tegen Gelauff: “Wij willen live op tv, hiervoor zijn we naar het Mediapark gekomen. Als dat lukt, dan is ons doel bereikt. Dan zijn we ook zo weg”. De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, legde uit dat de redactie zelf gaat over wat ze uitzendt en niet de boeren. “Wij hebben de afgelopen tijd in talloze onderwerpen aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar daarbij zenden wij ook de meningen uit van mensen die hier anders naar kijken dan jullie.”
Deel A9 tijdelijk afgesloten
De politie heeft vanmorgen bij Akersloot (Noord-Holland) een tijdlang een deel van de A9 afgesloten. Even voor 10.00 uur liet de politie weten dat de boeren de snelweg af waren en de weg weer vrij was voor verkeer. Met de afsluiting wilde de politie voorkomen dat boeren de Wijkertunnel intrekken en een verkeerschaos veroorzaken. De trekkers kunnen via een afslag de snelweg verlaten. Als ze dat niet doen, krijgen ze een bekeuring, zegt de politie.
Actievoerders worden soms tegengehouden of bekeurd. Al drie boeren hebben een boete gekregen in Noord-Holland. En in Brabant zijn er 21 op de bon geslingerd, meldt de politie. Op de A59 bij Rosmalen zijn vijf bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd. Ze krijgen een boete van 380 euro.
‘Geef hulpdiensten ruim baan’
De politie roept alle weggebruikers, dus ook boeren op trekkers, op om hulpdiensten ruim baan te geven. “Dit is her en der niet helemaal goed gegaan”, zegt een politiewoordvoerster. “We willen iedereen vragen om hulpdiensten met zwaailichten te laten passeren.”
Het is erg druk op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Meerdere politie-eenheden in Brabant en Zeeland melden dat het erop lijkt dat boeren zich “blijven bewegen” door de provincie. De politie adviseert goed na te denken of je wel de weg op moet.
Acties tegen stikstofbeleid kabinet
De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.
Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principe-akkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de ‘spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.
LEES OOK: Jonge boeren omarmen radicale acties: ‘Zij voelen zich ongehoord door onbetrouwbare overheid’
Door: Redactie