Acties bouwers en boeren verspreiden zich over het hele land
De acties van boze boeren en bouwers hebben zich woensdag als een olievlek verspreid over het land. In de ochtend trokken de actievoerders vanuit onder meer Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg de snelwegen op. Ze zijn massaal aanwezig in onder meer binnensteden, bij fabrieken en op het Mediapark in Hilversum.
In de ochtendspits leidden de acties tot forse files, iets waar de ANWB dinsdagavond al voor had gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er circa 400 kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo'n 250 kilometer. Ook wordt een zware avondspits voorzien.
Nog meer dan 200 kilometer file om 9:30 uur is uitzonderlijk. Hier op de #A15 richting Gorinchem bij knp. Deil staat 18 kilometer file door #boerenprotesten. Geef hulpdiensten de ruimte en houd het veilig! Alle files en vertragingen vind je op onze site: https://t.co/LT5fUqCTx9 pic.twitter.com/IsW37yorao
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) December 18, 2019
Barbecueën op snelwegen
Boeren en bouwers op de A1 bij De Lutte (Overijssel) stoppen met barbecueën. Dat hebben zij besloten na een gesprek met Cia Kroon, de burgemeester van de gemeente Losser. Circa vijfhonderd boeren blokkeerden woensdagmorgen de snelweg in beide richtingen en staken de barbecues aan. Volgens de verzetsgroep Bouw in Verzet, die de actie op touw zette, sloten naast bouwers ook veel boeren zich aan bij de barbecue.
Volgens de woordvoerder van Bouw in Verzet, Jelco Beijer, ging het om zo'n vijfhonderd deelnemers. Er zouden twee of drie barbecues zijn aangestoken.
Twentse boeren blokkeren A1 en A35 richting Duitse grens: barbecue op snelweg https://t.co/XVCysXkWjZ
— Tubantia (@tubantia) December 18, 2019
Niet alleen op de A1 bij De Lutte staken bouwers en boeren de barbecue aan. Op sociale media is te zien dat ook op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) hamburgers werden gebakken. Daarnaast staken actievoerders ook bij de Amercentrale in Geertruidenberg (Noord-Brabant) de barbecue aan.
Acties in het hele land
In het hele land wordt actiegevoerd door de boeren en de bouwers. Hieronder een overzichtje:
Boeren leggen verklaring af buiten NOS-gebouw
Boeren onderweg naar de NOS. Willen zendtijd, maar krijgen die vooralsnog niet. #boerenprotest pic.twitter.com/qpxSX5GrHz
— Marcel Maijer (@Marcelrtlnieuws) December 18, 2019
Deel A9 tijdelijk afgesloten
De politie heeft vanmorgen bij Akersloot (Noord-Holland) een tijdlang een deel van de A9 afgesloten. Even voor 10.00 uur liet de politie weten dat de boeren de snelweg af waren en de weg weer vrij was voor verkeer. Met de afsluiting wilde de politie voorkomen dat boeren de Wijkertunnel intrekken en een verkeerschaos veroorzaken. De trekkers kunnen via een afslag de snelweg verlaten. Als ze dat niet doen, krijgen ze een bekeuring, zegt de politie.
Actievoerders worden soms tegengehouden of bekeurd. Al drie boeren hebben een boete gekregen in Noord-Holland. En in Brabant zijn er 21 op de bon geslingerd, meldt de politie. Op de A59 bij Rosmalen zijn vijf bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd. Ze krijgen een boete van 380 euro.
Op de A59 bij Rosmalen zijn 5 bestuurders van tractoren van de snelweg gehaald en bekeurd (EUR 380). De acties mogen niet ten koste gaan van de veiligheid van alle weggebruikers. #boerenprotest pic.twitter.com/rRTZZGi0Sr
— Politie Eenheid Oost-Brabant (@POL_OostBrabant) December 18, 2019
'Geef hulpdiensten ruim baan'
De politie roept alle weggebruikers, dus ook boeren op trekkers, op om hulpdiensten ruim baan te geven. "Dit is her en der niet helemaal goed gegaan", zegt een politiewoordvoerster. "We willen iedereen vragen om hulpdiensten met zwaailichten te laten passeren."
Het is erg druk op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Meerdere politie-eenheden in Brabant en Zeeland melden dat het erop lijkt dat boeren zich "blijven bewegen" door de provincie. De politie adviseert goed na te denken of je wel de weg op moet.
Acties tegen stikstofbeleid kabinet
De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.
Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principe-akkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de ‘spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.