main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 december 2019 — 06:55

Zo zorgt de groeiende groep rijke ouders voor hun kinderen: 40.000 euro voor een verjaardagsfeest

Nederland telt steeds meer mensen met een besteedbaar inkomen van meer dan een ton per jaar. Daarmee neemt ook het aantal vermogende mensen met kinderen toe. Deze ouders willen het neusje van de zalm voor hun kinderen, en daar spelen ondernemers handig op in.

Het aantal huishoudens met kinderen dat minstens een ton per jaar verdient is sinds 2011 verdubbeld, zegt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen tegen Stand van Nederland. “Het zijn 180.000 huishoudens en die hebben samen 375.000 kinderen. Dus gemiddeld net iets meer dan 2 kinderen per gezin.”

Een van de ondernemers die zich richt op deze groep rijke ouders is Peter van Kranenburg van privebasisschool Florencius. “Wij geloven heel heel sterk in een soort holistische benadering”, zegt Van Kranenburg. “Daarbij denk je niet alleen aan de IQ-kant, maar ook aan de SQ, de spirituele intelligentie en het zelfvertrouwen van kinderen. Maar ook aan de passie-kant, de EQ-kant en die fysieke kant.”

Van Kranenburg ziet een groeiende behoefte aan dit soort privéscholen. “We hebben zelf uitgebreid naar drie vestigingen. We zien dat er meer initiatieven komen en dat hoor je ook in het nieuws.”

Die toename komt vooral doordat het in het reguliere onderwijs best moeilijk gaat, denkt Van Kranenburg. “Leerkrachten hebben het zwaar, de groepen zijn erg vol. Er is te weinig geld, zijn te weinig middelen, en een te hoge werkdruk waardoor het lastig is voor kinderen om het onderwijs te krijgen dat ze verdienen.”

22.000 euro per jaar

Goedkoop is het onderwijs op een privébasischool zeker niet. “Op dit moment ligt het schoolgeld op 22.000 per jaar”, zegt Van Kranenburg. “Het is echt een enorm bedrag.” Daarvoor is er wel één docent op elke acht leerlingen. “Dus echt in kleine groepen goed onderwijs bieden.” Van Kranenburg ziet dan ook vooral vermogende ouders die hun kroost aanmelden voor zijn privéschool. “Je moet dit wel kunnen betalen.”

Party planner

Niet alleen op school wordt er goed gezorgd voor de kinderen van deze groeiende groep vermogens ouders. Om deze rich kids op hun verjaardag een onvergetelijk feest te geven, schakelen ouders kidspartyplanner Rachel Pietersma in. “Vandaag hebben een birthday van een jongetje dat één jaar wordt”, vertelt Pietersma. “We hebben een hele mooie candytable met de birthdaycake, en er komt ook een ballonnenvouwer, een fotograaf. en andere entertainment.” Al met al een garantie voor een “knallende party”, zo verzekert Pietersma.

“Wij regelen het allemaal, van de locatie tot de entertainment. Niet is te gek bij ons: de inkoop, het organiseren, de uitnodigingen, de draaiboeken.” Ouders die zo’n compleet verzorgd partijtje voor hun oogappels willen, moeten daarvoor wel diep in de buidel tasten. “Voor een dik feest moet je toch wel aan ongeveer 30.000 of 40.000 euro denken”, zegt Pietersma.

Voor dat bedrag maak je het als ouder wel makkelijk voor jezelf. “Ik vind het heerlijk om de kinderen te zien stralen, en dat de ouders er geen omkijken naar hebben”, zegt Pietersma.

LEES OOK: In welke gemeenten zijn de huishoudens het rijkst? Check het hier!

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer