main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 december 2019 — 10:22

Schotland wil nieuw referendum over onafhankelijkheid na uitslag verkiezingen

Schotland moet een nieuw referendum krijgen over onafhankelijkheid. Dat heeft Nicola Sturgeon, de minister-president van Schotland, gezegd nadat haar partij de SNP een grote zetelwinst had geboekt bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van gisteren.

De SNP komt uit op 55 tot 59 zetels. Bij de vorige verkiezingen in 2017 waren dat er nog 35. “Er is nu een mandaat om de bevolking van Schotland de keuze te bieden over onze eigen toekomst”, zei Sturgeon na afloop in een verklaring.

LEES OOK: Begint Brexit-soap nu pas? ‘Simpel handelsverdrag met Japan duurde vijf jaar’

De andere grote winnaar van de verkiezingen, premier Johnson, wil het Verenigd Koninkrijk nu op 31 januari uit de Europese Unie halen. Maar wat Sturgeon betreft zijn de Schotten daar geen onderdeel van.

“Boris Johnson mag dan een mandaat hebben om Engeland uit de Europese Unie te halen. Hij heeft nadrukkelijk geen mandaat om Schotland uit de Europese Unie te halen.”

Kansen Schotland

In 2014 hielden de Schotten ook al een referendum over onafhankelijkheid, maar toen stemde een meerderheid tegen afscheiding. Als er een nieuw referendum komt en de Schotten nu wel vóór stemmen, dan betekent dat volgens Han ten Broeke nog niks.

De directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) denkt dat de kans dat de Schotten het Verenigd Koninkrijk verlaten “niet zo groot is”. “Dit moet worden toegestaan door Londen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ten Broeke verwacht niet dat Johnson die toestemming geeft.

Politiek commentator Syp Wynia vreest dat de aanstaande Brexit grote gevolgen kan hebben voor de samenhang in het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen de Schotten denken aan uittreding, ook Noord-Ierland zou voor problemen kunnen zorgen. “Wat blijft er dan over?”, vraagt Wynia zich af.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer