Schotland wil nieuw referendum over onafhankelijkheid na uitslag verkiezingen
Schotland moet een nieuw referendum krijgen over onafhankelijkheid. Dat heeft Nicola Sturgeon, de minister-president van Schotland, gezegd nadat haar partij de SNP een grote zetelwinst had geboekt bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van gisteren.
De SNP komt uit op 55 tot 59 zetels. Bij de vorige verkiezingen in 2017 waren dat er nog 35. "Er is nu een mandaat om de bevolking van Schotland de keuze te bieden over onze eigen toekomst", zei Sturgeon na afloop in een verklaring.
LEES OOK: Begint Brexit-soap nu pas? ‘Simpel handelsverdrag met Japan duurde vijf jaar’
De andere grote winnaar van de verkiezingen, premier Johnson, wil het Verenigd Koninkrijk nu op 31 januari uit de Europese Unie halen. Maar wat Sturgeon betreft zijn de Schotten daar geen onderdeel van.
"Boris Johnson mag dan een mandaat hebben om Engeland uit de Europese Unie te halen. Hij heeft nadrukkelijk geen mandaat om Schotland uit de Europese Unie te halen."
Kansen Schotland
In 2014 hielden de Schotten ook al een referendum over onafhankelijkheid, maar toen stemde een meerderheid tegen afscheiding. Als er een nieuw referendum komt en de Schotten nu wel vóór stemmen, dan betekent dat volgens Han ten Broeke nog niks.
De directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) denkt dat de kans dat de Schotten het Verenigd Koninkrijk verlaten "niet zo groot is". "Dit moet worden toegestaan door Londen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ten Broeke verwacht niet dat Johnson die toestemming geeft.
Politiek commentator Syp Wynia vreest dat de aanstaande Brexit grote gevolgen kan hebben voor de samenhang in het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen de Schotten denken aan uittreding, ook Noord-Ierland zou voor problemen kunnen zorgen. "Wat blijft er dan over?", vraagt Wynia zich af.