main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
13 december 2019 — 15:34

Rutte ziet niets in verzoek Wilders voor Nexit-debat: ‘Hele kleine minderheid steunt dat’

Premier Rutte voelt er niets voor om een debat te gaan houden over de uitkomst van de Britse verkiezingen en een mogelijke Nexit. PVV-leider Wilders riep op Twitter op zo’n debat te voeren.

“Next: Nexit”, stuurde Wilders gisteravond laat de wereld in na het verschijnen van de exitpoll, waarin de winst voor de conservatieve partij van premier Johnson duidelijk werd. “Geweldig nieuws”, schreef hij.

“Brexit is zeker gesteld vandaag. De EU raakt een lidstaat kwijt. Meer landen zullen nu volgen. Nationale soevereiniteit wordt de nieuwe keuze. Minder immigratie, geen Green Deal en weer baas over eigen land!”

LEES OOK: Geert Wilders (PVV) blij met Britse uitslag: ‘Meer landen zullen nu volgen’

Rutte snapt die blijheid van Wilders over het Verenigd Koninkrijk niet, zo zegt hij in gesprek met RTL Nieuws. “Hoe zou de Brexit in vredesnaam een succes kunnen worden? Je verlaat met een land van 65 miljoen mensen de Europese Unie en ziet alle indicatoren die erop wijzen dat het economisch echt impact gaat hebben op het land.”

‘Nexit zó slecht nieuws’

De minister-president doelt onder meer op de handel. “Je hebt geen toegang meer tot de grootste interne markt uit de wereldgeschiedenis. Mijn verwachting is dat de Britten slechter af zullen zijn.”

Een vertrek van Nederland uit de Europese Unie blijft wat Rutte betreft dan ook onbespreekbaar. “Wij zijn een kleiner land met enorme economische belangen. Een Nexit voor ons is zó slecht nieuws: voor onze veiligheid, voor onze banen. Gelukkig is er nog maar een hele kleine meerderheid die dat steunt.”

Door: Mark Broersma

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier