main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 december 2019 — 12:03

Trump probeert WTO ‘tandeloos’ te maken: ‘Groot probleem voor Nederland’

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) dreigt vast te lopen. De Verenigde Staten hebben de afgelopen twee jaar benoemingen van nieuwe rechters voor de hoogste geschillenraad van de WTO geblokkeerd. Als de termijn van twee van de drie overgebleven juristen dinsdag afloopt, kan dit zogeheten Beroepsorgaan geen uitspraken meer doen. Trump probeert de WTO zo ‘tandeloos te maken’, zegt de directeur Politieke Zaken bij denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

“Je hebt minimaal drie rechters nodig om een uitspraak te doen”, legt Ten Broeke uit. “Nu van twee rechters hun termijn verstrijkt, blijft er nog maar één over.” Binnen de WTO worden afspraken gemaakt over handel tussen vrijwel alle landen in de wereld. Zij kunnen ook klachten indienen als ze vinden dat regels worden overtreden.

Recht van de sterkste

De dreigende machteloosheid van de WTO is volgens Ten Broeke een groot probleem voor Nederland. “Nederland is zeer afhankelijk van dit soort arbitrage. In de jungle die nu ontstaat geldt het recht van de sterkste. Dat zijn wij niet. Uiteindelijk zijn wij dan toch een heel klein land.”

‘Trump had een feestje kunnen vieren’

Het Belang van de WTO werd onlangs nog duidelijk toen de organisatie nota bene de Amerikanen gelijk gaf in een geschil over verboden Europese steun aan Airbus. “Trump had eigenlijk een feestje kunnen vieren, maar nu probeert hij die scheidsrechter tandeloos te maken”, zegt Ten Broeke.

De VS ligt dwars omdat Trump vindt dat de WTO te vaak in het nadeel van de VS beslist. De klacht luidt met name dat de organisatie Amerikaanse handelsmaatregelen tegen China niet steunt.

LEES OOK: Hoeveel kans maakt Donald Trump op een tweede termijn als president?

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier