Prijzen operaties ziekenhuizen lopen erg uiteen, verschillen tot 1400 euro: ‘Kosten rijzen de pan uit’
Dezelfde behandeling, maar veel meer kwijt zijn omdat deze in een ander ziekenhuis wordt uitgevoerd. Uit onderzoek van het AD en vergelijkingssite Independer blijkt dat er enorme verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Prijzen voor dezelfde behandelingen blijken 300 tot 1400 euro uiteen te lopen. PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema stelt in Goedemorgen Nederland dat dit een regelrecht gevolg van marktwerking is. "Ik heb mij hier altijd tegen verzet."
Uit het onderzoek blijkt dat sommige behandelingen zelfs drie tot vijf keer meer kosten dan de goedkoopste variant. Zo is een vrouw uit Alkmaar die bij de Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep een spiraaltje laat plaatsen daar 527,60 euro voor kwijt. Een vrouw die is verzekerd bij VGZ kan bij Bergman Clinics het exact zelfde spiraaltje voor 191,17 euro laten plaatsen. De vrouw uit Alkmaar betaalt dus bijna drie keer zoveel.
LEES OOK: ‘Elf ziekenhuizen hebben geldproblemen, zorg in geding’
Ook blijkt dat er zelfs voor mensen met dezelfde verzekering die dezelfde behandeling ondergaan nogal grote prijsverschillen zijn, afhankelijk van het ziekenhuis waar ze naartoe gaan. Iemand die verzekerd is bij CZ en een spatader laat verwijderen, betaalt daar in het Antonius Ziekenhuis in het Friese Sneek 379,68 euro voor. In het Sint Anna Ziekenhuis in het Brabantse Geldrop ben je daar als CZ-verzekerde 1786,63 euro voor kwijt. Dat is bijna vijf keer zo duur.
'Zorg onnodig duur'
Volgens PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema zijn de verschillen het gevolg van vrije prijzen. "Dat krijg je met marktwerking. De zorg is een schaars goed. Dan gaan de prijzen juist omhoog in plaats van omlaag en dat maakt zorg onnodig duur."
Mensen gaan zelf niet zo snel op zoek naar een goedkoper ziekenhuis, denkt Agema. "De meeste mensen worden doorverwezen naar een ziekenhuis door een huisarts en vertrouwen daarop. Maar hierdoor rijzen de kosten de pan uit."
Luister ook naar de podcast van Stand van Nederland over de toenemende zorgkosten in onze laatste levensjaren.