main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
3 december 2019 — 16:59

Kamermeerderheid voor vrouwenquotum in bedrijfstop na stemming

In de top van het Nederlandse bedrijfsleven wordt een vrouwenquotum ingesteld. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten na een stemming. De SP hielp D66, CDA, Denk, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en de PvdA aan een meerderheid. Wel eiste de SP dat er een plan komt voor meer vrouwen op de werkvloer in alle bedrijfslagen, niet alleen in de top.

Zes jaar geleden werd een streefwet ingevoerd om ervoor te zorgen dat minimaal dertig procent van de top in het bedrijfsleven uit vrouwen zou bestaan, maar bijna geen enkel bedrijf heeft dat doel bereikt. Nu moet die dertig procent verplicht gehaald worden. Zolang het quotum niet wordt gehaald, blijft de vacature openstaan tot een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden.

‘Vaak keuzes van vrouwen zelf’

Tegenstanders van het vrouwenquotum stellen dat het niet uit moet maken of iemand man of vrouw is. Voorstanders zeggen juist dat vrouwen de achterstand in het onderwijs al lang hebben ingehaald, maar dat ze dat nog niet terugzien in het bedrijfsleven.

“Als je kijkt naar de cijfers, dan kan je je afvragen of het terecht is dat vrouwen als slachtoffer worden neergezet”, legt Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van financiële maandblad Quote uit. “Het zijn toch vaak de keuzes van de vrouwen zelf die ervoor zorgen dat ze parttime werken. Dan komen ze ook niet in de buurt van de topfuncties waar het om gaat.”

Als alle vrouwen in Nederland fulltime zouden werken, en dan niet doorstromen naar topposities, is volgens Schimmelpenninck meer aan de hand. “Dan is er een discriminerend mechanisme aan de gang en dan heb je veel meer recht van spreken. Op dat punt zijn wij natuurlijk bij lange na niet.”

LEES OOK: Quote-hoofdredacteur over vrouwenquotum: ‘Vrouwen vaak onterecht in slachtofferrol’

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt. Kijk dinsdag 25 mei naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:20 op
‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Rechercheur slaat alarm wanneer hij telkens dezelfde jonge zakkenrollers tegenkomt

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen bleken aangestuurd…

Lees meer

Knops adopteerde een graf van J. Ball, die stierf bij bevrijding

Op zondagmorgen, 7 december 1941, wordt Amerika het grootste militaire conflict uit de geschiedenis ingezogen. In de documentaire ‘Some Will Never Return‘ wordt het verhaal…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier