Kamermeerderheid voor vrouwenquotum in bedrijfstop na stemming
In de top van het Nederlandse bedrijfsleven wordt een vrouwenquotum ingesteld. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten na een stemming. De SP hielp D66, CDA, Denk, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en de PvdA aan een meerderheid. Wel eiste de SP dat er een plan komt voor meer vrouwen op de werkvloer in alle bedrijfslagen, niet alleen in de top.
Zes jaar geleden werd een streefwet ingevoerd om ervoor te zorgen dat minimaal dertig procent van de top in het bedrijfsleven uit vrouwen zou bestaan, maar bijna geen enkel bedrijf heeft dat doel bereikt. Nu moet die dertig procent verplicht gehaald worden. Zolang het quotum niet wordt gehaald, blijft de vacature openstaan tot een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden.
'Vaak keuzes van vrouwen zelf'
Tegenstanders van het vrouwenquotum stellen dat het niet uit moet maken of iemand man of vrouw is. Voorstanders zeggen juist dat vrouwen de achterstand in het onderwijs al lang hebben ingehaald, maar dat ze dat nog niet terugzien in het bedrijfsleven.
“Als je kijkt naar de cijfers, dan kan je je afvragen of het terecht is dat vrouwen als slachtoffer worden neergezet”, legt Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van financiële maandblad Quote uit. “Het zijn toch vaak de keuzes van de vrouwen zelf die ervoor zorgen dat ze parttime werken. Dan komen ze ook niet in de buurt van de topfuncties waar het om gaat.”
Als alle vrouwen in Nederland fulltime zouden werken, en dan niet doorstromen naar topposities, is volgens Schimmelpenninck meer aan de hand. “Dan is er een discriminerend mechanisme aan de gang en dan heb je veel meer recht van spreken. Op dat punt zijn wij natuurlijk bij lange na niet.”
LEES OOK: Quote-hoofdredacteur over vrouwenquotum: ‘Vrouwen vaak onterecht in slachtofferrol’