main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 30 november 2019 — 16:42

Daklozenopvang voller door ex-migranten die terugkeren naar Nederland: ‘Zorgelijk’

Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met migranten met de Nederlandse nationaliteit die na een verblijf in het buitenland willen terugkeren naar ons land, terwijl zij geen woning hebben geregeld bij terugkeer. Zij maken daarom vaak gebruik van de daklozenopvang. “Dat is voor deze mensen niet bedoeld”, zegt VVD-Kamerlid Bente Becker in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens de NOS gaat het bijvoorbeeld om Somalisch-Nederlandse gezinnen die vanuit Engeland terugkeren, omdat zij daar geen werk konden vinden of om Marokkaanse Nederlanders die na een vertrek naar Marokko toch weer terugkeren naar Nederland.

Omdat zij vaak geen woonruimte hebben geregeld op het moment dat zij in Nederland terugkeren, kloppen zij in veel gevallen aan bij de daklozenopvang. Die opvang komt daardoor sneller vol te zitten. VVD-Kamerlid Becker noemt deze situatie “zorgelijk”.

‘Opvang niet voor deze migranten’

“Deze mensen zijn ooit Nederlander geworden, omdat ze ingeburgerd zijn en de taal spreken. Dan is het ook de bedoeling dat je zelfredzaam bent. Dus de maatschappelijke opvang is voor deze mensen niet bedoeld.”

Exacte cijfers zijn er volgens Becker niet. “Maar het is zo dat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van die daklozenopvang en het vermoeden bestaat dat dat komt door deze groep. Dat toont wat ons betreft aan dat het niet te makkelijk moet zijn om Nederlander te kunnen worden”, besluit Becker.

LEES OOK: Tekort aan woningen door migranten: ‘Voorrang geven zorgt voor wrijving’

Door: Mark Broersma

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier