main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 30 november 2019 — 16:42

Daklozenopvang voller door ex-migranten die terugkeren naar Nederland: ‘Zorgelijk’

Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met migranten met de Nederlandse nationaliteit die na een verblijf in het buitenland willen terugkeren naar ons land, terwijl zij geen woning hebben geregeld bij terugkeer. Zij maken daarom vaak gebruik van de daklozenopvang. “Dat is voor deze mensen niet bedoeld”, zegt VVD-Kamerlid Bente Becker in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens de NOS gaat het bijvoorbeeld om Somalisch-Nederlandse gezinnen die vanuit Engeland terugkeren, omdat zij daar geen werk konden vinden of om Marokkaanse Nederlanders die na een vertrek naar Marokko toch weer terugkeren naar Nederland.

Omdat zij vaak geen woonruimte hebben geregeld op het moment dat zij in Nederland terugkeren, kloppen zij in veel gevallen aan bij de daklozenopvang. Die opvang komt daardoor sneller vol te zitten. VVD-Kamerlid Becker noemt deze situatie “zorgelijk”.

‘Opvang niet voor deze migranten’

“Deze mensen zijn ooit Nederlander geworden, omdat ze ingeburgerd zijn en de taal spreken. Dan is het ook de bedoeling dat je zelfredzaam bent. Dus de maatschappelijke opvang is voor deze mensen niet bedoeld.”

Exacte cijfers zijn er volgens Becker niet. “Maar het is zo dat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van die daklozenopvang en het vermoeden bestaat dat dat komt door deze groep. Dat toont wat ons betreft aan dat het niet te makkelijk moet zijn om Nederlander te kunnen worden”, besluit Becker.

LEES OOK: Tekort aan woningen door migranten: ‘Voorrang geven zorgt voor wrijving’

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer