Waarom Black Friday niet voor iedereen voordelig uitpakt
Black Friday krijgt na Amerika ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. Vorig jaar werd er eind november op deze dag maar liefst 850 miljoen euro uitgegeven. Voor veel kleine ondernemers is het echter een zwarte dag. "Het is een hele kwalijke ontwikkeling", zegt Henk Grifhorst, eigenaar van een kledingwinkel voor kinderen.
Consumenten geven met Black Friday 72 procent meer uit dan in een normaal weekend. Elektronicazaken zagen de verkopen zelfs toenemen met 84 procent. Voor vooral grote ondernemers pakt de dag goed uit, maar veel kleine ondernemers zien de dag het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.
Winst verdwijnt als sneeuw voor de zon
"Het doet steeds meer afbreuk aan de winst die je moet maken", vertelt ondernemer Grifhorst. "Mensen denken lang voor Black Friday dat het toch nog niet koud is en wachten met het kopen. De winst die je nodigt hebt om je gas, licht en de rest te betalen, verdwijnt als sneeuw voor de zon."
"De kleine winkelier moet mee", vertelt Maarten Gijsenberg Universitair Hoofddocent Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen. "Als de grote winkels het doen en jij niet, dan gaan winkels per definitie naar de grote winkels. De kleintjes zitten met een heel andere kostenstructuur, vaak kan het voor hen niet uit."
Geen echte aanbiedingen
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat aanbiedingen vaak helemaal niet echte aanbiedingen zijn. Dus ook consumenten moeten opletten bij het doen van aankopen op Black Friday. "Maak je huiswerk, laat je niet gek maken", zegt Gijsenberg. "Vaak zijn dezelfde spullen in de periode na kerst of in het nieuwe jaar zelfs nog goedkoper."
LEES OOK: Black Friday veroorzaakt bezorgchoas voor Pakjesavond