Onderzoeksraad voor Veiligheid: automobilisten weten te weinig over hulpsystemen
Rijhulpsystemen zijn niet altijd uitontwikkeld en automobilisten weten vaak niet wat deze systemen wel of niet kunnen. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de weg, blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Ongeveer de helft van alle nieuwe auto's is voorzien van technische hulpmiddelen, zoals adaptive cruisecontrol en een noodremsysteem. In het onderzoek wordt beschreven hoe de rol van de bestuurder verandert nu die steeds meer op de techniek gaat vertrouwen. Dat maakt rijden volgens het onderzoek makkelijker, maar tegelijkertijd ook moeilijker.
Concentratie automobilisten
Rijhulpsystemen nemen makkelijke taken over, maar de bestuurder wordt wel geacht om in te grijpen wanneer dat nodig is. Dit vergt concentratie, maar tegelijkertijd maakt automatisering de bestuurder minder alert.
Volgens het onderzoek moet er meer voorlichting komen over technische hulpmiddelen in de auto en over software-updates van die hulpmiddelen. Op dit moment is er sprake van een gebrek aan kennis bij bestuurders.
LEES OOK: Zelfrijdende auto’s mogen vanaf vandaag de weg op zónder bestuurder
Zelfrijdende auto
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vindt dat de auto-industrie, overheden en experts zich teveel richten op de toekomstige zelfrijdende auto. Het zou in de verre toekomst zijn voordat deze de weg op kan.
In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe de bestuurder steeds meer op de techniek vertrouwt, maar dat dit niet altijd terecht is. Zo is een auto op een vrachtwagen gereden, omdat het systeem de vrachtwagen te laat herkende en reed een andere auto om dezelfde reden over een rotonde.