Overleg over cao basisonderwijs afgebroken: voorlopig geen akkoord
Onderhandelingen over een nieuwe cao voor het basisonderwijs zijn woensdagavond laat afgebroken. Daarom is er voorlopig geen akkoord te verwachten tussen vakbonden en werkgevers, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag.
De AOb is niet tevreden met een loonbod van de werkgevers van "minder dan 3 procent". "De werkgevers lijken nog steeds niet te snappen dat het lerarentekort de grootste zorg is", aldus AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
De uitkomst betekent dat 150 miljoen euro die onderwijsminister Arie Slob beschikbaar stelde niet voor het einde van het jaar uitgekeerd kan worden aan onderwijspersoneel. "En dat een loonsverhoging uitblijft, terwijl die wel hard nodig is om het beroep aantrekkelijker te maken."
Eenmalige uitkering
Namens de werkgevers wil de PO-Raad het beschikbare geld toch bij de medewerkers uit het basisonderwijs krijgen. De organisatie gaat schoolbesturen vragen het geld uit te keren in de vorm van een eenmalige uitkering. Wel had de PO-Raad liever een akkoord gesloten. "Het personeel in het primair onderwijs had dan een structurele loonsverhoging ontvangen", aldus de organisatie, die vindt dat ze "een goed bod had gedaan". Ook hadden de werkgevers graag een akkoord gesloten over een "verdere modernisering" van de cao.
Het loonbod is echter niet voldoende voor de bonden. "Dit loonbod is zo laag dat het niet uit te leggen is aan de leraren en ondersteuners. Minder dan 3 procent, en dat in deze tijd. Dit is heel erg jammer", aldus Stolk.
Gert-Jan Segers, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, noemt de situatie in Goedemorgen Nederland teleurstellend. "De enige oplossing is altijd: doorpraten. Ik hoop dat ze dat gaan doen. Er is wel de wil om dit geld op vaste basis door te voeren vanuit de Kamer, dus hopelijk komt het goed.
LEES OOK: Uitzendbureaus verdienen miljoenen aan lerarentekort, schooldirecteuren zijn radeloos