main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2019 — 11:14

Participatiewet faalt: ‘Wie werkt gaat er niet altijd financieel op vooruit’

Het is de afgelopen jaren niet gelukt om meer mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen, dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een evaluatie van de Participatiewet. Deze wordt vandaag gepubliceerd. Volgens VVD-kamerlid Judith Tielen loont het binnen de wet niet altijd om te werken, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De wet die in 2015 werd ingevoerd, moest mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk krijgen. Uit de evaluatie van het SCP blijkt nu dat er voor 440.000 bijstandsgerechtigden die onder de Participatiewet vallen, sinds 2018 nauwelijks iets is veranderd. Van deze 440.000 geeft zestig procent aan langdurig ziek te zijn en hierdoor niet te kunnen werken, terwijl veertig procent wel graag aan de slag wil. Voor zo’n 30.000 jonggehandicapten stegen de baankansen, maar verslechterde de inkomenspositie en kans op een vast contract.

‘Werken loont niet’

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen heeft het er mee te maken dat werken, binnen de Participatiewet niet altijd loont. “Als je geen inkomen hebt van jezelf, dan kan je in Nederland op verschillende manieren inkomen krijgen. Bijvoorbeeld via bijstand, dat is om precies rond te kunnen komen. Daarom hebben we in Nederland ook huurtoeslag voor als je in een huis woont waar je huur voor moet betalen. Je hebt zorgtoeslag voor als je je zorgpremie voor je zorgverzekering moet betalen. Maar als je vanuit een uitkering naar een inkomen gaat, dan vervalt dat. Dan ga je er dus op achteruit.”

Tielen pleit ervoor om toeslagen en kortingen beter aan te laten sluiten op de inkomensontwikkeling. “Dat als je meer gaat werken, je er meer aan overhoudt.”

Te makkelijk gedacht

Kim Putters, directeur van het SCP, denkt dat er te makkelijk over de wet is gedacht. “In de praktijk blijkt dat werkgevers wel willen, maar het niet altijd gerealiseerd krijgen. Er is een hele grote groep die moeilijk bemiddelbaar is op de arbeidsmarkt en gemeentes hebben die doelgroep niet altijd op het netvlies.”

Ook is het voor werkgevers juist onduidelijker geworden sinds de Participatiewet. “Zij hebben geen idee op welke wet ze een beroep kunnen doen. Het allerschrijnendste is dat het op dit moment vooral de mensen met minder beperkingen zijn die aan werk komen. De gevallen die het het meest lastig hebben en meer beperkingen hebben, staan aan de kant. Dat zou misschien wel de eerste groep zijn waar de Participatiewet voor op moet komen.”

LEES OOK: Minder mensen hebben recht op bijstandsuitkering, daling van 20.000 uitkeringen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer