main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2019 — 11:05

Hoogleraar: ‘De stikstofcrisis had voorkomen kunnen worden’

De Nederlandse overheid had de stikstofcrisis kunnen voorkomen. Dat zegt Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht, in NRC. Volgens hem voegen de nu stilgelegde bouwprojecten slechts relatief weinig stikstof toe aan de toch al bestaande hoeveelheid stikstof die neerdaalt in de natuurgebieden.

De crisis had volgens Backes voorkomen kunnen worden als de politiek een hogere drempelwaarde voor de uitstoot van stikstof had vastgesteld, waardoor bouwprojecten wel gewoon door kunnen lopen. “Er wordt nu gesteld dat er nergens meer stikstof bij mag komen, tot voor een natuurgebied de zogenaamde kritische depositiewaarde is bereikt. Dat is onzin. Als je dat wil bereiken, zou je bij wijze van spreken alle inwoners van Brabant gedurende dertig jaar moeten laten vertrekken, zodat er geen enkele activiteit is.”

Moet wel iets gebeuren

Dat betekent overigens niet dat er geen stappen gezet moeten worden, want de natuur is volgens Backes wel degelijk beschadigd. “Dat moet ophouden en de hoeveelheid depositie moet definitief aanzienlijk omlaag. Maar je hoeft bij die bestaande schade niet alle nieuwe schade op te tellen. Als er in een natuurgebied tweeduizend mol stikstof zit, dan is de vraag of de twee mol extra een verschil maakt, niet of tweeduizendtwee mol schadelijk is.”

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de situatie behoorlijk complex is. “De wetenschap moet echter centraal staan. Daar hebben we het RIVM voor in Nederland. Zij doen wetenschappelijk onderzoek en bepalen wat wel en niet klopt. Aan beide kanten van het politieke spectrum worden dingen geroepen, maar we hebben er nu voor gekozen om snel maatregelen te nemen. We willen een ding namelijk voorkomen en dat is dat bedrijven omvallen.”

LEES OOK: ‘Minister Schouten zag stikstofcrisis aankomen, maar deed te weinig’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer